05.03.2019

Mještani Krndije napokon doživjeli ispravak nepravde

Život stanovnika Krndije, slavonskog sela na sjecištu putova za Đakovo, Osijek i Našice, od danas ulazi u novu fazu ionako specifične sudbine. Do 1944. godine bilo je to bogato selo s više od 2.000 stanovnika uglavnom pripadnika njemačke nacionalne manjine, sa crkvom po veličini odmah iz đakovačke katedrale, društvenim domom, kinom, kuglanom, trgovinama i gostionicom, mesnicom, pa i kudjeljarom te dakako okruženo najplodnijim oranicama. U strahu od odmazde nove vlasti većina stanovnika tada bježi u Njemačku, a od onih koji su ostali oko 370 osoba stradava u partizanskim logorima. Selo rapidno propada, pa u njemu trenutno živi samo 51 stanovnik (22 obitelji), od nekada 15 selo se svelo na tri ulice s 25 uglavnom ruševnih kuća na česticama u državnom vlasništvu.

Nakon procedure za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u Krndiji koju je inicirala Općina Punitovci, a pomagala Osječko-baranjska županija, danas (5. ožujka 2019. godine) Ugovor o darovanju nekretnina u k.o. Krndija potpisali su ministar državne imovine dr. sc. Goran Marić i načelnica Općine Punitovci Jasna Matković. U nazočnosti župana Ivana Anušića i mještana, potpisivanje je obavljeno u društvenom domu u Krndiji.

Ministar Marić i općinska načelnica Matković potpisali su ugovor o darovanju nekretnina čije je ukupna vrijednost 3.274.351,75 kuna, a sve u svrhu provođenja stambenog zbrinjavanja i programa demografske obnove. Darovane nekretnine u narednom razdoblju Općina će prenijeti njenim korisnicima koji će tako napokon postati i vlasnici nekretnina u kojima desetljećima žive, a bez vlasničkog lista nisu smjeli raditi na tim objektima – stoji u obavijesti Osječko-baranjske županije. (Foto: OBŽ)

Please follow and like us:
error0

Portal Široko Polje

nezavisniportalsirokopolje@gmail.com
FB Portal Široko Polje
Videokanal Portal Široko Polje
Siroko Polje
+C