Mladi biolozi i Univerzal suzbijaju štetnika koji prijeti mahunarkama

Objavljeno: 24. 03. 2017.


PODIJELI:

Učenici Srednje strukovne škole u Đakovu otkrili invazivnog kukca na stablima gledičije

ĐAKOVO – Skupina učenika biologa Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo uočila je početkom godine na stablima gledičije (lat. gleditsia triacanthos) u školskom vrtu, ali i u Radićevoj ulici, invazivnog kukca (lat. megabruchidius tonkineus) koji predstavlja opasnost za biljni svijet. Partnera u sprječavanju njegova rasprostranjivanja mladi su biolozi pronašli u gradskome komunalcu Univerzalu, gdje je prošlog tjedna održan sastanak s direktorom tvrtke Milom Kaseljom i predsjednikom Gradskoga vijeća Đakova Goranom Soldom.  

– Nametnik koji se zavlači u mahune gledičije, koja je nalik bagremu, potječe čak iz Vijetnama, a u naše je krajeve stigao iz sjevernijih zemalja – Njemačke, Švicarske i Mađarske. Otporan je, preživljava u svim vremenskim uvjetima, nema prirodnih neprijatelja i mogao bi se ubrzo lako udomaćiti u agroekonomski važnim kulturama mahunarki poput graha i graška, pa čak i uzrokovati alergije, pojasnili su Ivan Kurtek, mag. biolog. i Antonija Barišić Jaman, mag. chem., mentori biologa strukovnjaka. Zanimljivo je da kukac bez problema može preživjeti u otpadu u kontejnerima, gdje se hrani ostacima hrane, a uništiti se može jedino skupljanjem i spaljivanjem mahuna.

Univerzalov direktor Kaselj obećao je učenicima pomoć komunalnih djelatnika u uklanjanju mahuna sa stabala gledičije u školskom arboretumu te najavio da će se i u Radićevoj ulici s drveća ukloniti mahune u kojima obitava ovaj nametnik. – Svi se moramo uključiti. Planom sadnje i održavanja zelenila u gradu vodit ćemo računa da se gledičija ubuduće ne sadi, a s druge strane odmah ćemo interventno djelovati kako bismo izbjegli štete u povrtlarstvu i rizik širenja agresivnoga nametnika sveli na minimalnu razinu, rekao je Goran Soldo. Spomenuo je i slučaj šimširovog moljca, još jednog štetnika koji je napao i uništio gotovo sav šimšir u gradu, zbog čega Univerzal obavlja njegovo uklanjanje s preostalih lokacija.

Učenici Srednje strukovne škole, koji su sa svojim mentorima ukazali na ovaj problem su: Katarina Knol, Matej Ivić, Morena Vučković i Luka Kovačević.