Mljekarima sutra isplata 19 milijuna kuna naknade štete zbog cijepljenja životinja protiv bolesti kvrgave kože

Objavljeno: 02. 05. 2017.


PODIJELI:
U srijedu 3. svibnja 2017. godine na žiro račune 7.248 proizvođača mlijeka bit će isplaćeno 19.113.498,60 kuna naknade, zbog pada mliječnosti kod životinja koje su cijepljene protiv bolesti kvrgave kože.

Ministar Tolušić je o neizravnim posljedicama cijepljenja goveda u Hrvatskoj obavijestio Europsku komisiju i Vijeće ministara u Briselu te zatražio razumijevanje i pomoć budući da je Hrvatska prva zemlja Europske unije koja je preventivno cijepila cijelu populaciju goveda i tako spriječila širenje bolesti kvrgave kože na ostale EU članice. Ministar Tolušić je dobio snažnu podršku 15 EU članica, kao i udruženja europskih farmera – Copa Cogeca.
Naknadu za pad mliječnosti kod životinja uslijed njihovog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože dobit će posjednici životinja (7.248 posjednika) koji su u sustavu kontrole kvalitete mlijeka u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, a koji su isporučili mlijeko otkupljivačima u zadnjem referentnom mjesecu prije cijepljenja (srpanj 2016. godine). Mljekari koji su u srpnju 2016. godine isporučili manje od 1744 kg mlijeka dobit će isplatu u iznosu od 750,00 kuna, dok će oni koji su isporučili više od 1.744 kg mlijeka dobiti 0,43 kune po kilogramu isporučenog mlijeka.

Podsjetimo, cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože u Hrvatskoj je provedeno u razdoblju od kolovoza do studenog 2016. godine, sukladno odluci Europske komisije o odobravanju programa cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože. U Hrvatskoj je cijepljeno 449.330 goveda. Od izravnih posljedica cijepljenja uginulo je 509 goveda, za što je do sada isplaćeno 3,3 milijuna kuna.

Akcija docjepljivanja (revakcinacija) protiv bolesti kvrgave kože započinje u ponedjeljak 8. svibnja 2017. godine, a provodit će se na cijelom području Republike Hrvatske. U 2017. godini planirano je cijepljenje oko 435 000 goveda (bazna populacija goveda u RH promatrano na određeni dan) +100 000 goveda iz zemalja članica EU (godišnji uvoz) od čega će dio biti cijepljen u samoj akciji + telad koja je izgubila imunitet kontinuirano tijekom godine (od ukupne populacije ima oko 60 000 teladi).

Ove godine ne očekujemo veliki broj prijava posljedica docjepljivanja protiv bolesti kvrgave kože u odnosu na prethodnu godinu, jer je populacija već bila u kontaktu s oslabljenim uzročnikom koji je sadržan u cjepivu – stoji u obavijesti Ministrastva poljoprivrede.