MOST Đakovo o finalu lokalnih izbora i načinima funkcioniranja unutar Gradskog vijeća

Objavljeno: 31. 05. 2017.


PODIJELI:

Povodom brojnih upita sugrađana želimo podijeliti razmišljanja vezana uz finale lokalnih izbora te glavne obrise našeg promišljanja kad se govori o načinima funkcioniranja unutar Gradskog vijeća – stoji na početku obraćanja sugrađanima iz MOST-a Đakovo.

 

Predstojeći drugi krug lokalnih izbora koji nam slijede ove nedjelje, utakmica je između dva kandidata koji su u prvom poluvremenu ostvarili najbolji rezultat. Birači će odlučiti da li je Marin Mandarić ( HDZ ), sa suradnicima Robertom Francemom ( NEZ. ) i Antunom Galićem ( HDZ ), osoba koja Đakovu može ponuditi bolju perspektivu u budućnosti ili je pak to Zoran Vinković ( HDSSB ), sa svojim suradnicima Jasenkom Ivanetićem ( HDSSB ) i Ivicom Mandićem ( HNS ).
Smatramo da je davanje podrške nekome od njih na neki način „petljanje“ u njihov duel te da se na taj način svjetla reflektora lokalne javnosti bespotrebno usmjeravaju negdje drugdje.
MOST NL s partnerima iz Građanske inicijative „Oživimo Đakovo“ okupili su se i nastupili u izbornoj utakmici ne samo jer želimo Đakovu bolje. Mi prvenstveno želimo doprinjeti promjeni cjelokupne paradigme u upravljanju Gradom. Deviza „ovo je moje, ovo tvoje“, gdje se poput predatora pojedinci i interesne skupine ponekad otimaju za upravljanje imovinom građana Grada Đakova, potpuno nam je neprihvatljiva. Mi želimo potpunu transparentnost funkcioniranja gradskih službi i poduzeća kao preduvjet bilo kakvih promjena. Želja nam je biti poniznima prema sugrađanima koji su nas birali da bi zastupali njihove interese. U konačnici, mi bilo kojim potezima ne želimo građanima Đakova vrijeđati zdrav razum. Ukratko, ne želimo da Đakovo bude samo bolje. Želimo da bude puno bolje i nadasve drugačije.

Promatranje kroz prizmu pozicija/opozicija te na taj način svrstavanje uz nekoga ne vodi ničemu osim buđenju niskih strasti, daljnjim podjelama i stagnaciji Grada. Smatramo da je podjela, pogotovo u maloj lokalnoj zajednici poput našeg Grada, definitivno dosta.
Mi želimo djelovati kroz projektnu suradnju i dogovore. Projekti „Gradske riznice“, inicijative za „Dnevnu bolnicu ĐAKOVO“, pokretanje pravog „Centra za poduzetništvo“ te ostale naše zamisli temelj su razgovora i jedini preduvjet dogovora. Jednako tako, temelj razgovora mogu biti zamisli i ideje političke konkurencije. O kojoj političkoj opciji je riječ potpuno je nevažno. Prava ideja, realno izvediva, sa jasnim hodogramom – upravo to je prava stvar potrebna Đakovu.
Na takvim principima vidimo svoje daljnje aktivnosti kroz Gradsko vijeće. Ukoliko dijelimo stavove poput gore opisanih bez problema surađivati možemo sa svima, bez obzira na nacionalnu politiku i odnose na nacionalnom ili županijskom nivou. Takvom sugovorniku dati ćemo jasnu i nedvosmislenu podršku. Ipak mi prvenstveno živimo u Đakovu, imamo svoje probleme te smo birani i imamo odgovornost da se upravo s njima nosimo i pokušamo ih riješiti. A odnose kolega i politika sa nacionalnog nivoa neka se rješavaju na nacionalnom nivou ili na parlamentarnim izborima.
Iako smo nova politička opcija u Gradu, dobivena dva mandata nas obvezuju biti odgovornima. Na tragu razumnog promišljanja, suvislog odlučivanja i poštovanja sugrađana to ćemo i biti. MOST NL od svoga nastanka naovamo budi kontroverze. Želja nam je da razdoblje koje je pred nama bude i prilika da vaše dvojbe razjasnimo te MOST NL i nezavisne inicijative koje MOST podržava učinimo prepoznatljivom i jasnom opcijom u Đakovu – navodi se u priopćenju MOST-a Đakovo, objavljenog na njihovoj službenoj FB stranici .