MOST Đakovo: Orijentacija na mladu populaciju i uključivanje građana u procese odlučivanja

Objavljeno: 01. 12. 2020.


PODIJELI:

MOST Đakovo danas je održao press konferenciju, uz poziv sugrađanima na oprez i poštivanje epidemioloških mjera, MOST-ovci su javnost upoznali sa programskim načelima koja su donesena na nedavno održanom Saboru stranke.

 

PROGRAMSKA NAČELA MOST-a

Robert Majstorović

Pozvali bi sugrađane na krajnji oprez i poštovanje epidemioloških mjera. Zdravstvena ugroza je velika, poprima sve elemente ratnih uvjeta sa mnoštvom lakše i teže „ranjenih“ te preminulih, sa vanrednim okolnostima za funkcioniranje gospodarstva, zdravstva i svih drugih sastavnica društva.

Htjeli bi nadalje upoznati lokalnu javnost sa programskim načelima MOSTa koje su donesene na nedavno održanom programskom saboru stranke.

1 Manja i efikasnija država – samim tim efikasniji grad, gradske strukture i gradske ustanove i tvrtke, orijentacija i efikasniji pristup prema gospodarstvu i poduzetništvu.

2 Osnivanje Kluba mladih MOSTA – orijentacija na mladu populaciju 18-35 godina sa pozitivnom diskriminacijom te društvene skupine i u lokalnoj zajednici u svim segmentima

3 Daljnja suradnja sa nezavisnim pojedincima i listama – svakako i na lokalnom nivou

4 Domovinski rat kao temelj hrvatske državnosti – neupitno

5  Zalaganje za vrijednosti temeljenih na općeljudskim i kršćanskim načelima – univerzalna načela koja dijele velika većina sugrađana.

6 Uključivanje što većeg broja ljudi u procese odlučivanja

Na ovim načelima i u suradnji sa građanima nastojati ćemo promišljati i predlagati buduće konkretne ideje i projekte.

PROMJENA DEMOGRAFSKOG SMJERA

Ivona Duvnjak

“S obzirom na programsku orjentaciju Mosta na mladu populaciju, 18 do 35 godina, i osnovani Klub mladih Mosta na nacionalnoj razini, jako bih istaknula i našu lokalnu zainteresiranost da sve promišljanja i prijedloge gledamo kroz tu prizmu. 

Bez obzira o čemu je riječ, poduzetništvo, gospodarstvo, kultura, obrazovanje, sport…mislim da mlada populacija naše lokalne zajednice mora imati jaču zastupljenost u funkcioniranju Grada. Sve kako bi loša demografska kretanja pokušali usporiti i promjeniti smjer.”

“Apeliram opet da se što prije donese neko rješenje za problem u Runjaninovoj ulici sa napriječenim nogostupom. Sugrađani i djeca prisiljeni su izlaziti na cestu to zaobiči. Nekoliko bliskih situacija već se zbilo zasad bez posljedica samo uz jazivu škipu kočnica. Apeliram na Grad da žurno nešto poduzme, makar privremeni pješacki prijelaz i neku signalizaciju do donošenja sudske odluke.”

INFORMIRANJE GRAĐANA O NAJBITNIJIM TEMAMA ZA RAZVOJ GRADA

Irena Gluhak Forempoher

S obzirom na neko moje dosadašnje javno djelovanje koje se odnosi na uključivanje građana  u procese odlučivanja i promišljanja javnih politika, meni su najinteresantniji ciljevi koji se odnose upravo na uključivanje i informiranje građana u javne politike, posebno onih kojih se određene odluke i zakoni izravno tiču. Važnost toga je u vremenima krize i izvanrednih okolnosti posebno vidljiva, kao što je to sada u vrijeme korona krize, pa se tako vrlo jasno može vidjeti koje su mjere smislene i učinkovite, a to su uvijek one mjere koje su donesene nakon konzultacija s onima koji te mjere trebaju primjenjivati. I obratno. Tako su i u vremenima u kojima ne postoji neka neposredna ugroza poput COVID-a, najefikasnije i najodrživije upravo one mjere i politike koje su osmišljene kroz konzultacije sa zainteresiranom javnošću, odnosno s onima kojima je određena tematika struka, koji djeluju u određenom sektoru, al ii svi oni na koje te politike utječu. Takve su demokratski procesi posebno važni na lokalnoj razini, a na toj razini ih je ujedno i najlakše primijeniti. Stoga se u narednom periodu planiramo posvetiti upravo informiranju građana o najbitnijim temama za razvoj grada i uključivanju građana i struke u iznalaženje rješenja koja će biti učinkovita, ali i realna i provediva.

NISMO PREDGRAĐE OSIJEKA VEĆ ZAOKRUŽENA URBANA CJELINA

Tina Blažević

“Također temeljeno na programskim načelima Mosta, orijentacijom na mladu populaciju i potrebama građana Đakova vidim puno prostora za unapređenje u segmentima odgojno-obrazovnih potencijala, kulturi pa i sportu. Također u osmišljavanju i implementaciji tkz. zelenih politika i daljnjih napora u zaštiti okoliša.

Bez obzira što su neki dijelovi prethodno rečenog u ingerencijama Osječko-baranjske županije, pitanje školstva npr., ne vidimo zapreku da se takve teme ne nametnu prema Osnivaču kao potrebe građana Đakova. Nismo predgrađe Osijeka već zaokružena urbana cjelina.”