MOST: Ukinuti zamjenike načelnika, gradonačelnika – Izbori za mjesne odbore nepotreban trošak

Objavljeno: 14. 09. 2018.


PODIJELI:
Na okruglom stolu “Javna uprava, kako je resetirati?” koji je organizirao Most NL istaknuto je kako je reforma javne uprave jedna od najvažnijih i najznačajnijih reformi, a ciljevi koje Most zagovara su racionalizacija troškova i jačanje učinkovitosti rada, potpuna digitalizacija javne uprave, uvođenje sustava osiguranja kvalitete i kompetencijskog okvira za službenike, standardizacija postupaka i značajni rezovi u rashodima plaća, te regionalni preustroj RH.
Profesor Robert Podolnjak, saborski zastupnik MOST-a osvrnuo se na teritorijalni ustroj Hrvatske:

UKINUTI ZAMJENIKE NAČELNIKA, GRADONAČELNIKA I U MANJIM OPĆINAMA PROFESIONALNE NAČELNIKE
“Previše je malih jedinica koje ne mogu obavljati osnove koje im je zakon dodijelio, sustav je danas preskup.
Sustav lokalne samouprave sa preko 570 jedinica lokalne samouprave i regionalne samouprave, sa ogromnim brojem političara po glavi stanovnika. Imate preko 1 000 (načelnika, gradonačelnika, župana,…) profesionalnih političara, preko 8 500 vijećnika u lokalnim samoupravama. Ako tome dodate 40 000 ili više u vijećima mjesnih odbora, imate preko 50 000 ljudi koji se bave politikom, veliki broj sa naknadama – to je strahoviti broj lokalne samouprave.
Smanjili bismo veliki broj profesionalnih političara, ukinuli bismo sve zamjenike načelnika, gradonačelnika…
U manjim općinama do 3 000 stanovnika ne trebate profesionalne načelnike, smanjili bismo drastično naknade za zastupnike predstavničkih tijela, to bi bile velike uštede za čitav sustav lokalne samouprave. 
To je moguće provesti izmjenom zakona o lokalnoj samoupravi, to je ono što se može napraviti u kratkom roku.” 

IZBORI ZA MJESNE ODBORE NEPOTREBAN TROŠAK
Izbori za tisuće mjesnih odbora je nepotreban trošak. 
Može se raditi jako dobro putem mjesnih zborova, to je jedan institut koji bi se trebao više koristiti.
Možemo predložiti dva modela racionalizacije lokalne samouprave, gdje kao u Njemačkoj male općine nemaju svoju administraciju, nemaju profesionalne načelnike, sve administrativne poslove obavlja administracija velikog grada.
Drugi model je talijanski, oni su donijeli zakon o obaveznom udruživanju općina radi izvršavanja njihovih poslova. Dakle općine, najmanje dvije – najviše deset, imaju obavezu ujediniti se radi obavljanja poslova, kao neka vrsta saveza općina, zajednica općina.” – rekao je između ostalog profesor Robert Podolnjak.