Načelnik Gorjana: U strahu smo od ukidanja Općine – Prednost je što smo rascjepkani

Objavljeno: 21. 09. 2020.


PODIJELI:

U Ministarstvu pravosuđa i uprave podsjećaju da je u programu Vlade za razdoblje od 2020. do 2024., u okviru prioriteta moćnog naziva “osnažena državnost”, predviđena učinkovita, transparentna i otporna država, što se kani postići i smanjenjem broja lokalnih dužnosnika te omogućavanjem funkcionalnog povezivanja općina, uz digitalizaciju javnih usluga i transparentnost. Gradonačelnici velikih gradova i župani imat će po jednog zamjenika, dok općinski načelnici i gradonačelnici gradova s manje od 35.000 stanovnika zamjenike više neće ni imati. Osim toga, cilj je smanjiti i broj vijećnika za 20 posto – piše Večernji list.


Sustav lokalne i područne samouprave optimizirat će se smanjenjem broja lokalnih dužnosnika, što će pridonijeti znatnim uštedama u proračunima jedinica od oko 100 milijuna kuna. Što se tiče dijela spajanja općina, to predstavlja zasebni proces budući da je pitanje teritorijalnog preustroja složeno pitanje koje zahtijeva sveobuhvatan pristup i dugoročno rješenje, pri čemu svakako treba voditi računa o ustavnom pravu na lokalnu samoupravu – odgovorili su na pitanje Večernjeg lista u Ministarstvu.

Hrvatska ima 428 općina, a u teritorijalni ustroj zasad se, eto, neće dirati. Čak 70 posto općina ima manje od 5000 stanovnika.

Gorjani su od najmanjih općina u Osječko-baranjskoj županiji.

PRIPAJANJE NEKOJ DRUGOJ LOKALNOJ SAMOUPRAVI NE BI BILO DOBRO

– Naravno da smo u strahu od ukidanja Općine jer smo među najmanjima. Brojimo oko 1600 stanovnika prema posljednjem popisu, a danas je vjerojatno to i manje. Što se tiče proračuna, s donacijama on bude 5 ili 6 milijuna kuna godišnje, ali to nije onaj izvorni – kaže načelnik Ivan Lović. Iako se sastoje od dva sela, većih Gorjana i manjih Tomašanaca, načelnik Lović smatra da za njih ne bi bilo dobro kad bi ih pripojili nekoj drugoj jedinici lokalne samouprave jer bi u velikoj općini sela teško nešto uspjela dobiti i ostvariti. Primjerice, na natječajima Ministarstva regionalnog razvoja mogu se dobiti po općini najviše dva projekta, baš kao što se i na Program ruralnog razvoja mogu prijaviti najviše dva projekta pa je, smatra, prednost što su rascjepkani.

UZ NAČELNIKA SA PLAĆOM OD 7 500 kn, OD ZAPOSLENIH SU JOŠ PROČELNICA, TAJNICA I KOMUNALNI DJELATNIK

Navodi primjer projekta vrtića koji se gradi, vrijednog 6,5 milijuna kuna. Lovićeva je plaća 7500 kuna neto, a uz njega u Općini su zaposleni i pročelnica, koja je na rodiljskom dopustu, tajnica i komunalni djelatnik. Stava je da načelnička plaća nije velika da bi bila velik trošak – piše između ostalog Večernji list. (Foto: Program “Zaželi” Općine Gorjani)