01.08.2018

Načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević među razočaranima natječajem za ruralni razvoj

Samo je pet projekata iz Osječko-baranjske županije dobilo potpore na natječaju za ruralni razvoj

ODOBRENA SREDSTVA ZA DVD MARIJANCI, OPĆINU VIŠKOVCI, DVD JAGODNJAK, OPĆINU SATNICA ĐAKOVAČKA I OPĆINU STRIZIVOJNA
U više općina Osječko-baranjske županije vlada veliko nezadovoljstvo s provedbom natječaja Programa ruralnog razvoja, operacije 7.4.1., koja se odnosi na “ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“.
Naime, na natječaju je od mnogobrojnih prijavljenih općina ili udruga iz Osječke županije, prema rang-listi koja je objavljena 21. ožujka, prošlo samo pet projekata.

Sredstva su odobrena za DVD Marijanci, Općinu Viškovci, DVD Jagodnjak te općine Satnica Đakovačka i Strizivojna
Kako nam je pojasnila Tihana Duvnjak iz Općine Viškovci, zgrada društvenog doma bit će višenamjenska, imat će dvoranu za različite svečanosti, u njemu će svoje prostore dobiti DVD i razne udruge. 
Općina Satnica Đakovačka dobiva 2,8 milijuna kuna, a Općina Strizivojna 7,3 milijuna kuna.

NAČELNIK OPĆINE SEMELJCI GRGA LONČAREVIĆ MEĐU NEZADOVOLJNIMA
Načelnik jedne općine, a čiji projekt također nije zadovoljio kriterije te za njega nisu odobrena sredstva, želeći ostati anoniman, upozorava kako je nevjerojatno da su odobrena 102 projekta, a već od 68., pa sve do 162. mjesta na rang-listi, svi projekti imaju isti broj bodova – 55. Kazao nam je kako drži da je tu sigurno bilo manipulacija.
Načelnik Općine Semeljci Grga Lončarević također je razočaran što je projekt gradnje dječjeg vrtića (7,5 milijuna kuna) ostao prvi ispod crte na rang-listi, iako je dobio 55 bodova, kao i brojni projekti koji su odobreni. On također sumnja da je kod odabira projekata bilo pogodovanja.
Ministarstvo je pojasnilo kako u slučaju da dva ili više zahtjeva za potporu imaju isti broj bodova prednost na rang-listi imaju zahtjevi s većim brojem bodova prema pojedinom kriteriju odabira. Tako je prvi kriterij stupanj razvijenost JLS-a, drugi je tip ulaganja, kriterij broj tri je koliko ulaganje pridonosi stvaranju novih radnih mjesta, a četvrti je kriterij doprinos kvaliteti života. Sljedeći način vrednovanja zahtjeva je, pojasnili su iz Ministarstva, to koji je zahtjev ranije podnesen – datum, sat, minuta, sekunda, “kada dva ili više zahtjeva za potporu imaju isti broj bodova prema svakom pojedinom kriteriju odabira” – piše između ostalog Glas Slavonije.

Please follow and like us:
0

Portal Široko Polje

nezavisniportalsirokopolje@gmail.com
FB Portal Široko Polje
Videokanal Portal Široko Polje
Siroko Polje
+C