NAJMLAĐI BELIŠĆANI IZRAZILI SKROMNE ŽELJE KOJE JE MOGUĆE OSTVARITI UZ ZAJEDNIČKI NAPOR SVIH KLJUČNIH DIONIKA U LOKALNOJ ZAJEDNICI

Objavljeno: 23. 06. 2016.


PODIJELI:

organizacije koje brinu

Otvorena javna rasprava za građane o nacrtu lokalne politike za djecu u Belišću

 Belišće, 23. lipnja 2016. – U sklopu istraživanja „Što ti želiš promijeniti?“ provedenog među djecom, mladima i ostalim građanima Belišća krajem siječnja u okviru projekta „Organizacije koje brinu“, najmlađi građani Belišća iznijeli su konstruktivne i kreativne prijedloge, a pojedine ideje uvrštene su u nacrt lokalne politike za djecu. Nacrt je krajem svibnja predstavio dogradonačelnik Belišća Domagoj Varžić, a osim djece i mladih, na predstavljanju i u raspravi sudjelovali su i udomitelji, skrbnici, učitelji, odgajatelji, roditelji, organizacije civilnog društva te predstavnici stručne javnosti. Svi zainteresirani građani moći će putem online savjetovanja i dalje sudjelovati u stvaranju nacrta strategije, koji će biti dostupan na stranicama Grada Belišća www.belisce.hr do sredine srpnja.

„Rezultati istraživanja o razini poznavanja politika i aktivnosti usmjerenih djeci i mladima koje smo proveli sredinom 2015. godine pokazali su da je više od 90 posto ispitanika u Belišću zainteresirano za život lokalne zajednice. Ugodno smo iznenađeni kreativnim i konstruktivnim prijedlozima i sretni zbog želje najmlađih građana Belišća da se uključe u proces donošenja politike jer smatramo da posjeduju snažan glas promjene kojim mogu utjecati na svoje lokalne sredine i ostaviti svoj utisak. Vjerujemo da će građani i u sljedećoj fazi našeg projekta pokazati svoju predanost i volju te ovim putem pozivamo sve da se uključe i ostave svoje komentare na nacrt strategije na stranicama Grada te tako daju svoj doprinos u stvaranju kvalitetne politike“, istaknula je Marina Trbus, voditeljica projekta „Organizacije koje brinu“ iz Udruge roditelja Korak po korak.

1Nacrt strategije usredotočen je na četiri strateška područja – osiguravanje usluga i sustava prilagođenih djeci, eliminaciju svih oblika nasilja, osiguravanje prava djece u ranjivim situacijama i osiguravanje aktivnosti sudjelovanja djece. Područje osiguravanja usluga i sustava prilagođenih djeci obuhvatit će aktivnosti poput promocije mentalnog i općeg zdravlja djece, zdravog životnog stila i prevencije ovisnosti, adaptacije postojećeg vrtića i razvoja ponude raznovrsnih oblika izvannastavnih aktivnosti. Poseban će naglasak biti stavljen na aktivnosti rane intervencije i podrške roditeljstvu te izradu vodiča i kataloga za roditelje s korisnim informacijama. Eliminacija svih oblika nasilja usredotočit će se na promociju nenasilnog roditeljstva, edukaciju roditelja i učitelja o raznim oblicima elektroničkog nasilja, uspostavu kriterija učinkovitosti zaštite djece i medijsko promicanje nulte tolerancije na sve oblike nasilja. Osiguravanje prava djece u ranjivim situacijama osigurat će da su djeca s poteškoćama u razvoju uključena u donošenje odluka koje ih se neposredno tiču te da se izgradi igralište s prilagođenim prilazima za djecu s posebnim potrebama. Posljednje područje, osiguravanje aktivnog sudjelovanja djeca, usredotočeno je na uključenje djece u izradu dokumenata i strategija vezanih uz njih, osnaživanje aktivnog rada Vijeća učenika i osnaženje djelovanja Dječjeg vijeća grada Belišća, Centra mladih i Savjeta mladih grada Belišća.

Nacrt strategije u velikoj se mjeri temelji na rezultatima istraživanja „Što ti želiš promijeniti?“ provedenog početkom ove godine, u kojem je sudjelovalo oko 900 građana, od čega čak 550 djece i 150 mladih. Svi njihovi prijedlozi predstavljeni su krajem ožujka u Svetom Martinu na Muri na trodnevnom okupljanju stručnjaka iz lokalnih organizacija civilnog društva, članova vijeća za prevenciju, savjeta mladih, predstavnika lokalnih vlasti, obrazovnih i odgojnih ustanova te medija Belišća, kao i Vukovara i Svetog Ivana Zeline koji su također uključeni u projekt. Sve prijedloge građana detaljno su proučili predstavnici Grada Belišća, Centra mladih Belišće, Centra za socijalnu skrb, policije i Zajednice sportskih udruga Grada Belišća. Ti prijedlozi čine temelj strategije za djecu i mlade, u čiji se proces oblikovanja sad mogu uključiti i svi zainteresirani građani putem javnog savjetovanja te tako dati svoj doprinos u stvaranju uvjeta za kvalitetniji život najmlađih građana Belišća.

.