NAJŠTEDLJIVIJI GRADOVI U 2015. GODINI

Objavljeno: 12. 12. 2016.


PODIJELI:

Analizirajući sad već drugu godinu za redom izdvajanje gradova za reprezentaciju, u oči upada nekoliko gradova koji se po drugi put plasiraju u sam vrh top 10 najštedljivijih, što govori o tome da nije riječ o prisilnom rezanju zbog ‘više sile’, odnosno nedostatka sredstava, već o promišljenoj proračunskoj politici u kojoj su projekti i potrebe građana važnije od onih gradskih dužnosnika – stoji u analizi gradonačelnika.hr.

Godinama smo u medijima svako malo pratili afere i priče o ‘lokalnim šerifima’, koji su službene kartice i troškove reprezentacije koristili za vlastite gušte i potrebe, betonirajući tako u javnosti sliku o neodgovornim i korumpiranim političarima kojima su vlastiti interesi i korist na prvom mjestu.  Na sreću, takvi su primjeri u posljednje vrijeme sve rjeđi, a u fokus javnosti konačno zasluženo dolaze oni suprotni, pozitivni primjeri političara koji javnim novcem upravljaju transparentno i odgovorno, trudeći se iz ionako ograničenih gradskih proračuna maksimalno udovoljiti zahtjevima i potrebama svojih građana.

Rekorder u 2015. godini je Grad Imotski i njegov gradonačelnik Ante Đuzel, koji su za reprezentaciju potrošili  11.057 kuna, što ispada oko 30 kuna dnevno! Imotski je, uz to, i grad sa najvećim postotnim smanjenjem izdvajanja za reprezentaciju u odnosu na godinu ranije – troškove su smanjili za čak 79,46 posto (u 2014. za reprezentaciju su potrošili 53.821 kuna).

Iza Imotskog, kao drugi najštedljiviji grad u 2015. godini ističe se Sisak, koji je na reprezentaciju potrošio tek 0,05 posto proračuna, odnosno manje od dvije kune po stanovniku!

Na trećem mjestu, baš kao i godinu ranije, ponovo je Pula, koja je pak za reprezentaciju ovaj put izdvojila gotovo identičan, desetak tisuća kuna manji iznos – 235.517 kuna, odnosno 0.09 posto proračuna (275.727.799 kn).

Nakon Imotskog, Siska i Pule, listu top 10 najštedljivijih hrvatskih gradova čine gradovi Delnice, Pazin, Zadar, Split, Karlovac i Korčula.

Kada se, pak, gleda po per capita kriteriju, najštedljiviji su se poredali nešto drugačije. Na prvom mjestu je opet Imotski, drugi Sisak, pa onda Zagreb, Zlatar, Oroslavlje, Donji Miholjac, Kaštela, Pula, Novi Marof i Đurđevac – s pravom se ističu u analizi Gradonačelnika najodgovorniji hrvatski gradovi.