NAJVEĆE NAKNADE ZA DJECU IZDVAJAJU SINJ, VIS, VRBOVSKO, VRLIKA, SUPETAR, NOVALJA, GOSPIĆ…

Objavljeno: 28. 11. 2016.


PODIJELI:

baby-counting-money-copy

Osim po ukupnom udjelu u proračunu, Sinj je i među gradovima koji se ističu visinom naknada. Za prvo dijete isplaćuju 3.000, a iznos se za svako slijedeće dijete povećava za tisuću kuna. Osim Sinja, u top deset po najvišim naknada ulaze Vis, Vrbovsko, Vrlika, Supetar, Novalja, Gospić, Komiža, Opatija i Jastrebarsko

Osim doslovnog izumiranja i starenja stanovništva, a Hrvatska spada u deset demografski najstarijih zemalja EU, posljednjih godina događa se i masovni val iseljavanja mladog, najproduktivnijeg stanovništva, zbog čega bi nam se, ne poduzmu li se hitno neke konkretne mjere, moglo dogoditi – upozorava demograf Anđelko Akrap, da već za pet godina dođe do potpunog urušavanja i kolapsa sustava u kojem doslovno neće biti novaca za isplatu mirovina.

bebeizdvajanjaGradonačelnik.hr napravio je veliko istraživanje o tome koliko za svoje bebe izdvajaju hrvatski gradovi, koji na lokalnoj razini već desetljećima kontinuirano podupiru novorođenčad. Prikupili smo podatke iz gotovo svih gradova (odgovore nam nije dostavilo tek njih desetak) o tome koliko su prošle godine izdvojili za naknade za novorođenčad.

Podaci o izdvajanju za naknade za novorođenčad itekako su zanimljiva informacija i indikator koji ukazuje na to koji gradovi su, unatoč proračunskim ograničenjima, natalitetnu politiku odlučili staviti u gornji dio svoje liste prioriteta.

Prošle je godine tako, govori nam analiza u kojoj smo uspoređivali izdvajanje za naknade za novorođenčad u odnosu na cjelokupni godišnji proračun gradova, za svoje bebe najviše izdvojio Sinj – 1,73 posto proračuna, ili – 850 tisuća kuna iz proračuna teškog 49,2 milijuna kuna. Osim po ukupnom udjelu u proračunu, Sinj je i među gradovima koji se ističu visinom naknada. Za prvo dijete isplaćuju 3.000, a iznos se za svako slijedeće dijete povećava za tisuću kuna. Ukupno su u prošloj godini isplatili 217 naknada.

Nakon Sinja, gledano po udjelu u proračunu, slijedi Zagreb koji je za 6.526 beba izdvojio 1,3 posto proračuna, ili 81,2 milijuna. Naknade u Zagrebu iznose 1.800 kuna za prvo dijete, 3.600 za drugo, a za treće i svako slijedeće isplaćuje se 54.000 kuna kroz šest godina.

Na trećem je mjestu po izdvajanju za bebe Vis koji se, poput Sinja, ističe visinom naknada. Za prvo dijete isplaćuju 5.000, za drugo 10.000, za treće 20.000, te još po 10.000 za svako slijedeće dijete. Osim toga, Grad Vis je, nakon provedene ankete među građanima koja je pokazala da se obitelji teže odlučuju na treće dijete, fokus odlučio staviti upravo na to, pa sve obitelji koje imaju tri i više djece stimuliraju sa po 1.200 kuna mjesečno do djetetove 10. godine života. Također, navode, ta djeca imaju pravo na besplatan vrtić.

Kada se, pak, gleda po per capita kriteriju top deset gradova su: Zagreb, Vis, Supetar, Pazin, Dubrovnik, Sinj, Komiža, Vrbovsko, Šibenik i Jastrebarsko – navodi između ostalog Gradonačelnik.hr.

 

 

 

.