Nakon Uskrsa isplata druge rate izravne potpore poljoprivrednicima od preko 1 milijarde kuna

Objavljeno: 05. 04. 2017.


PODIJELI:

Danas je u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak ministra Tomislava Tolušića s Matom Brlošićem, predsjednikom Hrvatske poljoprivredne komore (HPK), koja zastupa i predstavlja interese malih, odnosno obiteljskih poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj i Antunom Vrakićem, članom Predsjedništva HPK.

Glavna tema sastanka bila je upravo zaštita malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača koji su dobavljači tvrtkama iz Agrokor koncerna. HPK procjenjuje da oko 1.000 poljoprivrednih gospodarstava izravno radi s tvrtkama iz koncerna Agrokor, a putem organizatora proizvodnje i nekoliko tisuća više. Iz tog razloga predsjednik HPK g. Brlošić zatražio je od Vlade RH da mali i srednji dobavljači imaju prioritet tijekom isplate potraživanja, jer bez tog novca mala poljoprivredna gospodarstva ne mogu opstati.

Ministar je podsjetio da je ove godine Vlada RH  isplatom 1,4 milijarde kuna prve rate izravne potpore poljoprivrednicima još u veljači, kako se ne bi morali zaduživati za pokrivanje troška repromaterijala za sjetvu, učinila povijesni presedan jer tako rano nikada potpore nisu isplaćene te je i time potvrdila koliko poljoprivredu smatra važnom. Nadalje, od početka ove godine na repromaterijal i hranu za životinje PDV je smanjen sa 25 na 13 posto.

Ministar Tolušić je vodstvu HPK najavio isplatu druge rate izravne potpore poljoprivrednicima od preko 1 milijarde kuna, nakon Uskrsa. Agencija za plaćanja u poljoprivredi upravo radi na pripremi slogova za isplatu, a priljevom tog novca  poljoprivrednici (ujedno i dobavljači tvrtkama iz koncerna Agrokor) moći će lakše pokriti troškove i  nastaviti svoju proizvodnju – stoji između ostalog u obavijesti Ministarstva poljoprivrede.