NASTAVLJENA REKONSTRUKCIJA STROSSMAYEROVOG TRGA KOJI ĆE POSTATI ŠETALIŠTE

Objavljeno: 07. 07. 2016.


PODIJELI:

univerzaltrg

Sve spremno za prve ozbiljnije građevinske zahvate na najvećem đakovačkom trgu

ĐAKOVO – Čim je spušten zastor 50. Đakovačkih vezova, veći dio Strossmayerova trga, uključujući i parking, omeđen je zaštitnom ogradom koja signalizira početak ozbiljnih rekonstrukcijskih radova. Radnici Gradnje uklonili su stare breze pred kanoničkim kurijama i počeli pripremati teren za građevinske zahvate.

– Opseg radova, kojima će Strossmayerov trg u cijelosti biti pretvoren u šetalište, podrazumijeva opločenje 8.000 kvadrata površine za pješake i 3.000 kvadrata zelenila, travnjaka i cvijeća, što će trgu dati živost, ali i naglasiti njegovu duhovnost. Rasvjetu novouređenog trga činit će visoki rasvjetni stupovi s odsjajnicima i podnom led rasvjetom. Trg će punih 110 godina nakon Strossmayerove smrti napokon dobiti izgled kakav zaslužuje, u sinergiji s arhitekturom kulturno-sakralnih objekata koji ga ocrtavaju, najavljuje predsjednik Gradskog vijeća Đakova Goran Soldo. Planirano urbano opremanje podrazumijeva 25 klupa, 18 koševa za otpatke i tri stalka za bicikle.

Spomenik velikom biskupu promijenit će svoju poziciju –  bit će pomaknut prema Bogoslovnom sjemeništu i po uzdužnoj osi okrenut srcu grada, đakovačkom korzu. Na spoju s korzom (Ulicom pape Ivana Pavla II.), po zamisli projektanta, naći će se treća, dosad najreprezentativnija gradska fontana. – U sklopu preobrazbe Strossmayerovog trga rekonstruirat ćemo i stepenište pred katedralom, gdje ćemo s desne strane izgraditi pokretnu podiznu rampu za invalide. Želja Grada je i nova, primjerena vanjska katedralna rasvjeta, pa se u suradnji s Fondom za energetsku učinkovitost i Đakovačko-osječkom nadbiskupijom intenzivno radi i na tom projektu, navodi Soldo. Dodaje da će na dva interaktivna touch screen ekrana brojni turisti, kojima je Strossmayerov trg nezaobilazna stanica, vrlo lako pronaći i iščitati sve relevantne informacije o đakovačkoj kulturnoj povijesti i sadašnjici.

.