Nećemo dozvoliti da 160 naših Slavonaca i Baranjaca ostane bez posla kojim hrane svoje obitelji

Objavljeno: 16. 07. 2020.


PODIJELI:

Nakon što je objavljena vijest o zatvaranju Megglea u Osijeku pri čemu će bez posla ostati 160 ljudi, Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, uputio je hitan dopis predsjedniku Uprave Meggle grupe Matthiasu Oettelu s pozivom na sastanak.

 

IZNENAĐEN SAM PRIOPĆENJEM

Iznenađen sam priopćenjem koje je medijima danas poslala Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj u kojem najavljuju zatvaranje proizvodnje u Osijeku čime će 160 radnika tvrtke Meggle Hrvatska ostati bez posla.
Tvrtka Meggle Hrvatska preuzela je poznatu osječku mljekarsku industriju IPK MIA koja proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda ima od davne 1949. godine, stoga smatram nedopustivom odluku da se na ovakav način ugasi tradicija mljekarske proizvodnje posljednje velike mljekare na području istoka Hrvatske.
Osječko-baranjska županija ne može utjecati na donošenje odluka unutar privatnih tvrtki, no možemo utjecati na stvaranje povoljnijeg okruženja za opstanak gospodarskih subjekata na našem području. Tijekom mog trogodišnjeg mandata, Uprava Meggle Hrvatska koja sjedište ima u istom gradu gdje se nalazi i sjedište Županije, u Osijeku, ni u jednom trenutku nije upoznala županijsku upravu s eventualnim poteškoćama u kojima se nalazi te zatražila pomoć pri iznalaženju rješenja za opstanak proizvodnje i spas radnih mjesta.

UPRAVA MEGGLEA JE ZBOG 160 SLAVONACA TREBALA OSJETITI OBVEZU DA PROBLEME KOMUNICIRA PREMA ŽUPANIJI

Ovo se nije dogodilo preko noći, Uprava Megglea u Osijeku je zbog 160 Slavonaca i Baranjaca trebala osjetiti obvezu da probleme koje imaju komunicira prema Županiji i posredno prema Vladi RH, osobito jer se proizvodnja iz Osijeka seli u Kragujevac i Bihać gdje Meggle planira nastaviti s radom.
Otkako sam župan, održao sam sastanke s brojnim gospodarstvenicima kako bi se upoznao s njihovim poslovanjem i kako bi pronašli rješenje za poteškoće na koje nailaze u svom poslovanju. Naša su vrata otvorena svima koji žele privređivati i zapošljavati, a tijekom tri godine
utrostručili smo sredstva za potpore koje Županija izdvaja za pomoć gospodarstvu te smo i na nacionalnoj razini pokrenuli brojne inicijative koje doprinose rastu i razvoju gospodarstva na našem području.
Zbog svega navedenog, iznimno sam nezadovoljan odnosom „domaće“ Uprave Megglea u Osijeku prema Slavoncima i Baranjcima koji godinama rade u ovoj mliječnoj industriji, njihovom neaktivnošću u cilju spašavanja 160 radnih mjesta te na kraju suglasnošću s odlukom da se jednostavno ugasi tradicija proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda od najboljeg slavonskog mlijeka, kako to upravo Meggle i reklamira na hrvatskom tržištu.

GAŠENJEM PROIZVODNJE MEGGLE VIŠE NIJE HRVATSKI BRAND

Brand Meggle na hrvatskom tržištu svoje ime temelji na Osječkoj mljekari te na domaćoj proizvodnji, kvalitetnom slavonskom i baranjskom mlijeku te poznatom hrvatskom patriotizmu. Gašenjem proizvodnje, Meggle više nije hrvatski brand i u očima naših ljudi više nema tu dodanu vrijednost.

 

DOPIS PREDSJEDNIKU UPRAVE MEGGLE GRUPE

Iznenađen inertnošću Uprave u Osijeku, danas sam se dopisom obratio i predsjedniku Uprave Meggle grupe Matthiasu Oettelu i zatražio hitan sastanak u Osijeku ili u sjedištu Meggle grupe u Wasserburgu.

NEČEMO DOZVOLITI DA 160 SLAVONACA OSTANE BEZ POSLA KOJIM HRANE SVOJE OBITELJI

Siguran sam da kroz partnerski odnos Meggle grupe, Osječko-baranjske županije te Vlade RH možemo iznaći rješenje za spas Mljekare. Nećemo dozvoliti da 160 naših Slavonaca i Baranjaca ostane bez posla kojim hrane svoje obitelji” – stoji na kraju u dopisu Ivana Anušića, župana Osječko-baranjske županije, predsjedniku Uprave Meggle grupe Matthiasu Oettelu s pozivom na sastanak.