Nema natječaja za državne stipendije učenicima u obrtničkim školama: Sredstva za 2021. još nisu odobrena

Objavljeno: 07. 12. 2021.


PODIJELI:

S glavnim ciljem poticanja upisa učenika u deficitarna obrtnička zanimanja, Ministarstvo gospodarstva prethodnih je godina srednjoškolcima koji upišu ta zanimanja dijelilo stipendije. Iznosi su se mijenjali, ali spomenimo kako su lani učenici koji zadovoljavaju uvjete mogli dobiti stipendiju u nemalom iznosu od 18.000 kuna, a natječaj je bio završen već u studenom.

Kako smo ulazili dublje u novu školsku godinu, a natječaja nije bilo, do prošlog ponedjeljka u Ministarstvo gospodarstva poslali smo još pet službenih mailova s istim pitanjima – piše Srednja.hr.

 

MINISTARSTVO JOŠ NIJE U MOGUĆNOSTI RASPISATI NOVE NATJEČAJE

– Kako su sredstva iz Operativnog programa temeljem kojih je resorno Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo financiranje navedenih aktivnosti u prethodnom programskom razdoblju iskorištena, a operativni programi za razdoblje 2021. – 2027. još nisu odobreni od strane Europske komisije, nažalost, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije u mogućnosti raspisati nove natječaje za dodjelu stipendija i bespovratnih potpora gospodarskim subjektima, stoji u priopćenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

IZGLEDNO JE DA ĆE BITI MOGUĆE RETROGRADNO FINANCIRANJE NASTALIH TROŠKOVA

No, dodaju, s obzirom na to da novo programsko razdoblje uključuje i 2021. godinu, ‘ako će biti moguće raspisati natječaje za navedene aktivnosti, izgledno je da će biti moguće i retrogradno financiranje nastalih troškova’.

– Napominjemo da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nije u mogućnosti utjecati na proces donošenja operativnih programa za buduće programsko razdoblje zbog činjenice da, sukladno djelokrugu nadležnosti, upravljanje navedenim procesom nije u nadležnosti ovog Ministarstva. Sve daljnje relevantne informacije vezane za provedbu ovih aktivnosti pravovremeno će biti objavljene na našim mrežnim stranicama, kažu iz Ministarstva gospodarstva – piše između ostalog Srednja.hr.