Nije sve tako crno – U Đakovu, Osijeku, Sl. Brodu… upisano više prvašića

Objavljeno: 10. 10. 2018.


PODIJELI:
Brojke prikupljene direktno od gradova kazuju da je ove godine u prve razrede upisano 695 prvašića manje nego prošle godine. No, taj minus je gotovo dvostruko manji nego što je bio prošlogodišnji, kada je u prve razrede upisano 1173 učenika manje nego 2016. Ove godine veći broj prvašića ima šest gradova manje nego lani, ali su zato njihove pozitivne brojke uvjerljivije nego one prošlogodišnje, a manji su i minusi u gradovima koji imaju manje učenika – piše gradonačelnik.hr.

Kao i prethodnih godina, a pogotovo u posljednjih nekoliko otkako smo posebno osjetljivi na temu demografije i negativnih trendova, početak školske godine služi za nova prebrojavanja i potvrđivanje činjenice da Hrvatska izumire i iseljava se… Brojka kojom se trenutno barata, a iznjela ju je temeljem privremenih podataka sama ministrica obrazovanja, jest da je ove godine u škole upisano oko 500 prvašića manje nego lani, a čak 117 škola nije upisalo niti jednoga.

Brojke prikupljene direktno od gradova u prva dva tjedna nastave kazuju tako da je ove godine u prve razrede upisano 695 prvašića manje nego prošle godine. No, taj minus je gotovo dvostruko manji nego što je bio prošlogodišnji, kada je u prve razrede upisano 1173 učenika manje nego 2016.

 


“To je za naš grad u neku ruku utješna nagrada. Grad Osijek se u posljednjih nekoliko godina stabilizirao, trendove rasta primjećujemo i u drugim segmentima življenja, ali bilo bi posve krivo pripisati si nekakve zasluge radi mjera Grada kojima se pomaže mladim obiteljima. Iako kao jedinica lokalne samouprave pomažemo i mlade obitelji, mi tu možemo i moramo u budućnosti učiniti puno više. Možda toliko ne samim mjerama usmjerenim direktno na mlade obitelji, već svim svojim aktivnostima, usmjerenima i prema obrazovanju, kulturi, sportu, poduzetništvu itd… koji Osijek danas, a nadam se još više i sutra, čine idealnim gradom za odrastanje, školovanje, rad i življenje. Osobno mi je takav oduvijek, a moja je zadaća da ga u okviru gradskih ovlasti, takvoga činim i drugima”, prokomentirao je između ostalog gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić
VIŠE na gradonačelnik.hr