Nove mjere – ako nakon njih poželite ići u svatove…

Objavljeno: 13. 10. 2020.


PODIJELI:

Ove se upute i preporuke odnose na organizaciju okupljanja na kojima je predviđeno okupljanje 50 i više sudionika. Za provedbu ovih preporuka odgovoran je organizator.

 

POZIVANJE SUDIONIKA

Prilikom pozivanja uzvanika organizatori i domaćini okupljanja informiraju uzvanike o važećim mjerama i daju upute i informacije. Preporučuje se da se na okupljanje ne pozivaju osobe starije životne dobi ili oboljeli od kroničnih bolesti.

Označavanje sjedećih mjesta. Treba unaprijed označiti sva sjedeća mjesta, međusobno ih udaljiti najmanje 1,5 m te ograničiti dolazak na najviše onoliko sudionika koliko ima označenih mjesta.

Ulazak u prostor i raspored sjedenja. Sudionici/uzvanici trebaju ulaziti u prostor gdje se održava okupljanje tako da se ne zadržavaju i ne grupiraju te da čim kraćim putem dođu do svog stola. Preporučuje se da za istim stolom budu smještene osobe iz istog kućanstva. Također se preporučuje da raspored sjedenja bude točno utvrđen i nepromijenjen tijekom okupljanja.

Evidencija sudionika. Prije i nakon upisivanja u evidenciju, posjetitelj treba dezinficirati ruke.

Maske za lice. Obvezuje se korištenje maski za lice ili medicinskih maski za sve pružatelje usluga na okupljanjima osim glazbenika. Osoblje treba koristiti masku za lice ili medicinsku masku koja prekriva nos i usta. Uz to, treba im stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovito dezinficirati ruke.

DOLAZAK NA OKUPLJANJE I PONAŠANJE SUDIONIKA NA OKUPLJANJU

Mjerenje tjelesne temperature pri okupljanju

Dezinfekcija ruku

Fizički razmak. Za cijelo vrijeme boravka u svim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, fizički razmak između svih sudionika treba biti najmanje 1,5 m. Organizator je dužan paziti da za svakoga sudionika ima isplanirano najmanje 3 m2 prostora.

Glazba. Na okupljanju smiju sudjelovati samo oni izvođači koji u prethodnih 14 dana od planiranog okupljanja nisu boravili izvan Hrvatske, a u protivnom samo oni koji imaju negativan PCR test na SARS CoV-2 koji nije stariji od 48 sati.

Plesni podij. Broj osoba koje istovremeno mogu boraviti na plesnom podiju ovisi o veličini podija te je preporuka da se osigura prostor od 4 m2 po osobi osim između članstva istog kućanstva ili osoba koje su u uobičajeno bliskom kontaktu.

Posluživanje i konzumacija hrane i pića. Preporučuje se posluživanje hrane i napitaka isključivo na stol ispred gosta, u individualnim porcijama.

Posuđe. Čaše, ostalo posuđe i ostale predmete ne smije se dijeliti s drugim osobama.

Klimatizacijski uređaji, uređaji za grijanje i ventilaciju. Opća preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava.

Čišćenje i dezinfekcija prostora. Često dodirivanje površine kao što su kvake na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, tipke vodokotlića, prekidači za struju, zvona na vratima te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati prije početka okupljanja, zatim svaka dva sata tijekom okupljanja te na kraju po odlasku svih sudionika.

Opširnije na linku Upute i preporuke za okupljanja

UPUTE I PREPORUKE ZA OKUPLJANJA