NOVE MJERE “GARANCIJE ZA MLADE” – SAMO KOD NAS JOŠ MALO NEĆE BITI MLADIH, EVO SUTRA OPET JEDNI ODOŠE

Objavljeno: 29. 11. 2014.


PODIJELI:

leaving

Svim osobama mlađim od 30 godina koje završe obrazovanje, bez obzira jesu li već na Zavodu za zapošljavanje ili nisu, država je dužna u roku četiri mjeseca ponuditi zapošljavanje, vježbeništvo, dodatno obrazovanje ili neke druge pogodnosti, stoji u mjerama Garancije za mlade.

Garancija za mlade je novi pristup u rješavanju pitanja nezaposlenosti mladih osoba, kojim se sve osobe mlađe od 25 godina (u RH mlađe od 30 godina!) nastoji što brže aktivirati na tržištu rada.

Brza aktivacija podrazumijeva dobivanje kvalitetne ponude u roku od 4 mjeseca od trenutka napuštanja ili završetka obrazovanja ili ulaska u nezaposlenost, bez obzira je li osoba prijavljena u zavodu za zapošljavanje ili ne.

Iako se neke mjere Garancije za mlade već provode, od jučer počinje njihovo provođenje u punom opsegu, a od početka iduće godine naknada za rad bez zasnivanja radnog odnosa s 1600 kuna raste na 2400 kuna, te na niz olakšica za poslodavce. Primjerice, ako poslodavac zaposli takvu osobu dobit će 50 posto za njegovu plaću i fiskalnu olakšicu od 17,2 posto kroz bruto 2.

Sve informacije o mjerama iz Garancije i savjeti za mlade nezaposlene osobe i poslodavce mogu se pronaći na stranici www.gzm.hr, koja je s radom počela u petak.