NOVI DRVORED U STARČEVIĆEVOJ I BOTIĆEVOJ ULICI

Objavljeno: 29. 11. 2016.


PODIJELI:

drvored3

ĐAKOVO – Starčevićeva ulica, jedna od najdužih u Đakovu, u sklopu jesenskog uređenja grada dobiva novi drvored! Univerzalovi su djelatnici, na potezu od križanja s Ulicom Dragovoljaca Domovinskoga rata prema Gradskim bazenima, dosad zasadili 40 od ukupno 70 sadnica likvidambra, brzorastućeg listopadnog drveta koje zamjenjuje nekadašnje breze i upotpunjuje zelene površine.

drvored1– Brigu o gradskoj hortikulturi, kako smo i najavili, nastavljamo sadnjom ukrasnih drvoreda u Starčevićevoj i Botićevoj ulici, a uskoro i u Kvaternikovoj, čim uklonimo stare breze koje uzrokuju zdravstvene probleme sugrađanima. U Starčevićevoj ulici sadimo listopadnu vrstu likvidambar, drvo široke piramidalne krošnje, dugovječno i otporno na onečišćenja i niske temperature, kaže predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo.

Osim primarne estetske funkcije, često zaboravljamo da stabla hlade i pročišćuju zrak, smanjuju prometnu buku te svojom krošnjom apsorbiraju prašinu, što i je razlog više, navodi Soldo, da posebnu pozornost ove jeseni posvetimo sadnji novog drveća diljem grada i prigradskih naselja. Čim bude gotova Starčevićeva, na mjestu starih breza u Botićevoj također će se pojaviti novo drveće – kuglasti bagremi.

drvored2– Sadnice likvidambra nedavno su posađene uz energetski obnovljenu stambenu zgradu br. 13 na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca, gdje je prethodno na zahtjev stanara uklonjeno crnogorično drveće. Izvađene su i stare ruže i umjesto njih zasađeni novi grmovi, dodaje Univerzalov direktor Mile Kaselj. Najavljuje da će svaku iduću zgradu, koja prođe proces energetske obnove, pratiti uređenje okoliša.

Samo u Starčevićevoj i Botićevoj ulici, uključujući sadnju na Vijencu kardinala Stepinca, do kraja sezone bit će zasađeno čak stotinu sadnica novog drveća.