Obična oranica za potrebe gradonačelnika pretvorena u neko drugo zemljište

Objavljeno: 27. 05. 2021.


PODIJELI:

Svoju konferenciju za novinare nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Mirjana Adrić, održala je uz zemljište koje je neposredno uz Bajer odlučio kupiti u ime Grada gradonačelnik Mandarić, a na kojem se nalazi 8 parcela čija vrijednost je nešto malo manja od 2 milijuna kuna.

 

OSAM PARCELA KUPLJENO BEZ JAVNOG NATJEČAJA

Ovih 8 parcela kupljeno je bez javnog natječaja, gradonačelnik je to sve učinio, naravno, tako da je to uskladio sa svojim ovlastima jer donošenje njegovih odluka je moguće do milijun kuna, a ovo je, rekli smo, plaćeno dva milijuna kuna. Iako se radilo o jedinstvenom centru, jer je priča o sportsko-rekreacijskom centru, on je to tako učinio da je mogao bez odluke Gradskog vijeća sam donijeti odluku i sam to kupio. To zemljište je uknjiženo na Grad Đakovo s tim da nije bilo javnog natječaja pa je uknjiženo temeljem nagodbe o naknadi. Dakle, ne javnim natječajem nego temeljem nagodbe o naknadi. Ono što je vrlo zanimljivo da je paralelno s kupovinom tog zemljišta kupio i zemljište koje se nalazi preko puta, zadnja kuća koja je sada u fazi izgradnje, to je kuća našeg aktualnog gradonačelnika koja se počinje graditi, a, naime, radi se o tome da se dogovaranje oko kupovine i ovoga i onoga događalo paralelno – rekla je Adrić.

HEKTAR ZEMLJIŠTA PLAĆEN PO NEKIH 100 000 EURA, A REALNA CIJENA JE 15 – 20 000 EURA

Naime, po nekih sto tisuća eura je plaćen hektar, a ako znamo da je na ovoj lokaciji koja je u neposrednoj blizini grada, to bi možda bilo realno nekih 15.000 ili 20.000 eura, tako da komentirati kako i na koji način je bačen taj novac, mislim da je zaista suvišno, odnosno u koje svrhe je služio. Mi ne možemo pobjeći od činjenice da se ovdje zaista radi o običnoj oranici koja je za potrebe gradonačelnika pretvorena u neko drugo zemljište, plaćena po nerealnoj cijeni i mislim da u svakom slučaju nije korektno prema nama sugrađanima koji novac dajemo kako bi stvarno netko pogodovao sebi.

HOĆE LI SE URBANISTIČKI PLAN MIJENJATI I KADA ĆE DRUGI GRAĐANI GRADITI SEBI KUĆU

Ono što me zanima, jesu li sve te informacije dostupne i drugima i jesu li i drugi mogli na taj način postupiti i imati informaciju kada i gdje će Urbanistički plan biti promijenjen i kada i gdje će netko graditi kuću i nakon, uzmite sada, dvije tri godine koja će biti vrijednost ovih nekretnina koje se ovdje nalaze.

Najmanje dvije stvari; to je da je odluku donio bez suglasnosti Gradskog vijeća, jer je namjerno cijepao kako bi mogao donijeti sam tu odluku, a drugo je činjenica da se ovdje radi o polju i činjenica da ovdje nema nikakve infrastrukture. Budući da se gradnja njegove kuće događa zaista u polju gdje nema ni kanalizacije ni odvoda, ni prometnice, zapravo, radi se o prtenom putu, naravno, prije gradnje ovoga centra da će se to sve dogoditi pa se stvarno postavlja pitanje jesu li to možda određeni benefiti – na kraju je zaključila nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Mirjana Adrić. (Foto: Radio Đakovo)