Obilježena 30. obljetnica osnutka 3. GBR “Kune”

Objavljeno: 29. 04. 2021.


PODIJELI:

Delegacija Grada Đakova danas je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Spomenika hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu odala počast poginulim hrvatskim braniteljima, napose pripadnicima 3. gardijske brigade „Kune“ koja danas obilježava 30. obljetnicu osnutka.

 

Vijence su položili i pripadnici Hrvatske vojske, predstavnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, roditelji poginulih branitelja te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić u prigodnom se obraćanju prisjetio značenja djelovanja 3. GBR Kune u Domovinskom ratu istaknuvši njezin izniman doprinos u obrani ne samo Slavonije nego i cijele Republike Hrvatske. – Mnogi od njih dali su ono najdragocjenije, najvrjednije, svoje živote. Hvala svima koji su sudjelovali u stvaranju naše domovine, na poseban način danas pripadnicima 3. gardijske brigade Kune, ali i svakoj drugoj postrojbi. Sve je to bila jedna vojska i za jedan cilj su se borili, rekao je gradonačelnik Mandarić.

Mario Jahić, predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade „Kune“ Đakovo podsjetio je da je upravo 3. GBR Kune prva izvršila zračni desant na Maslenici, prva je ušla u Okučane za vrijeme operacije Bljesak. – Prvi smo ukrali tenk u Sarvašu i to s posadom! Puno toga je napravila naša brigada. Mislim da ni jedna brigada nema toliko gubitaka što govori u prilog tome koliko je ova brigada bila požrtvovna. Nije se povlačila, nije bježala! Pokušala je ostvariti vječni san svih Hrvata, slobodnu i neovisnu Hrvatsku, rekao je Jahić. Prigodnu molitvu izrekao je župnik župe Svih svetih Tomislav Ćorluka. Treća gardijska brigada „Kune“ dala je 391 poginulog branitelja, 16 ih je nestalo, a 1088 je ranjeno. (Foto: Grad Đakovo)