Obrazovanje kadrova zalog za budućnost hrvatskog turizma

Objavljeno: 12. 09. 2018.


PODIJELI:

Predstavljen istarski Centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva

U Puli je predstavljen Centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva za Istarsku županiju koji će uz preostalih pet, one u Zaboku, Splitu, Osijeku, Opatiji i Dubrovniku, biti okosnica kvalitetnog strukovnog obrazovanja za  kadrove u turizmu i ugostiteljstvu u našoj zemlji. Riječ je o projektu hrvatske Vlade usmjerenom na unapređenje kvalitete strukovnog dualnog obrazovanja s ciljem jačanja konkurentnosti ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu kako bi bili usklađeni s potrebama tržišta rada.

Cjelokupan projekt vrijedan je gotovo 500 milijuna kuna, od toga je Ministarstvo turizma osiguralo 300 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda, za natječaj «Uspostava centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva“, od čega se 85% financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, a 15%  iz Državnog proračuna.

Predstavljanju pulskog Centra kompetentnosti u ime Ministarstva turizma nazočio je državni tajnik Frano Matušić koji je tom prilikom istaknuo kako su Centri kompetentnosti prilika za cjeloživotno učenje.

„Centri kompetentnosti prilika su i za bolje zapošljavanje te suradnju javnog i privatnog sektora. Njihov cilj je osigurati kvalitetan razvoj ljudskih potencijala kako bi zaposlenicima omogućili karijeru i budućnost. Osim Centara, Ministarstvo turizma ima i brojne programe za jačanje ljudskih potencijala poput promocije zanimanja, dodjele stipendija učenicima i studentima u turizmu i ugostiteljstvu te tradicionalne Dane poslova u turizmu“, rekao je državni tajnik Ministarstva turizma Frano Matušić.


Istarski župan Valter Flego
osvrnuo se značaj obrazovanja turističko-ugostiteljskog kadra za izrazito turističku regiju kakva je Istra.

„Uspostavom modernog i inovativnog Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva u Istarskoj županiji cilj nam je unaprijediti obrazovnu infrastrukturu i programe u turizmu i ugostiteljstvu. Želimo li biti konkurenti, moramo osluškivati potrebe tržišta rada i djelovati u tom smjeru, stoga je nužna još snažnija sinergija s obrazovnim sustavom. Upravo je zato stvaranje konkurentnih kadrova koji odgovaraju potrebama poslodavaca u sektoru turizma i ugostiteljstva od velike važnosti za Istru, najturističkiju hrvatsku regiju“, izjavio je istarski župan Valter Flego.

Do kraja godine predviđeno je raspisivanje dva natječaja za financiranje uspostave Centara kompetentnosti. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije raspisat će  natječaj za infrastrukturu i opremanje, dok će Ministarstvo turizma raspisati natječaj za “soft aktivnosti“, odnosno za funkcioniranje i daljnji razvoj centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva. Osim toga, Ministarstvo turizma planira u idućih mjesec dana održati pripremne radionice i konzultacije s predstavnicima svih šest Centara kompetentnosti i partnerima te relevantnim dionicima kako bi prenijeli dodatne informacije i pružili podršku u daljnjem procesu izrade programa i realizacije projekata.  Prve korake osnivanja Centara kompetentnosti, Ministarstvo turizma zabilježilo je i video uratkom dostupnim na poveznici.

Uz državnog tajnika Franu Matušića i istarskog župana Valtera Flegu, događaju obilaska školskog praktikuma i razgovoru s učenicima i mentorima uključenim u program „Stipendija“ Ministarstva turizma, prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci te ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Orhideja Petković. U Puli je održan i radni sastanak na temu ESF natječaja za Uspostavu centara kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva  na kojemu su sudjelovali i predstavnici partnerskih ustanova, poslodavaca i visokih učilišta, kao i predstavnici ugostiteljskih škola Istre.