Od 1. travnja stroži kriteriji i obveza prijave klanja svinja na vlastitom gospodarstvu za vlastite potrebe

Objavljeno: 27. 02. 2020.


PODIJELI:

Objavljen je novi Pravilnik o obveznom označavanju i registraciji svinja (Narodne novine broj 21/2020) koji stupa na snagu 1. travnja 2020. godine. Novim Pravilnikom, kojim se u potpunosti preuzimaju odredbe Direktive Vijeća 2008/71/EZ, proširene su ovlasti i olakšan rad posjednika svinja u sustavu označavanja i registracije svinja s jedne strane, dok su s druge strane propisani stroži kriteriji za prijavu premještanja životinja.

 

Uz promjene koje će donijeti novi Pravilnik, na snazi je Naredba o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2020. godini kojom je određeno da se svinje moraju označiti čim prije, a najkasnije do 60.-og dana starosti ili prije premještanja, ovisno o tome koji uvjet nastupi prije, a za što je odgovoran posjednik svinja.
 
Uvođenjem strožih kriterija, u trenutnim okolnostima prijetnje Afričke svinjske kuge, osigurano je učinkovitije praćenje premještanja svinja i u konačnici bolja zaštita zdravlja ljudi i životinja od zaraznih i nametničkih bolesti
– stoji u obavijesti Ministarstva poljoprivrede.

Stroži kriteriji obuhvaćaju:

  • obvezu prijave odlazne i dolazne migracije svinja,
  • obvezu prijave uginuća svinja,
  • obvezu prijave klanja svinja na vlastitom gospodarstvu za vlastite potrebe i
  • obvezu prijave krađe i gubitka svinja.