Od 175. godina crkve sv. Izidora oni su utkali svojih 30 godina kao zvonari

Objavljeno: 29. 10. 2019.


PODIJELI:

Slaviti 175. godina crkve sv. Izidora, a ne spomenuti zvonare koji su utkali svojih 30 godina službe, to vam je kao kruh bez soli.

Širokopoljci će se naravno odmah sjetiti na koga se misli, riječ je o sada pokojnim Miji i Mariji Džambić.

Godine 2006. su se zbog bolesti i godina, nakon točno 30 godina službe u crkvi, zahvalili tadašnjem župniku Froku Zefiqu i rekli da više ne mogu obnašati dužnost zvonara.

Razgovarao sam sa njima te godine za 3. broj novina Širokog Polja (LIPA – kojima sam bio glavni urednik), i pokušao zabilježiti nekoliko zanimljivosti iz njihovog službovanja.

Sreća pa sam se u startu odlučio snimati razgovor, a ne bilježiti natuknice. Jednostavno toliko je toga bilo zanimljivog da sam cijeli razgovor sačuvao. 

 

 

 

Četiri su župnika u svojoj službi promijenili. Krenuli su sa pokojnim župnikom Mirko Bingulom (on im je bio i kum djeci), dočekali i otpratili župnika Marka Talijanca i župnika Andriju Križanovića, da bi kod četvrtog župnika Froka Zefiqa otišli u zasluženu mirovinu.

U 30-godišnjem službovanju mnoštvo crkvenih uglednika je bilo na ručku u njihovom domu (pokojni biskup Ćiril Kos posebno je rado dolazio), za crkveni god dom Mije i Marije bio je pun svećenika.

Pritisnuti godinama i bolesti zahvalili su se na zvonarskoj službi, a svojim nasljednicima zaželili su puno uspjeha u obavljanju ove časne službe.

U godini jubileja 175. godina crkve sv. Izidora još jednom se prisjećamo Mije i Marije Džambić kao najdugovječnijih širokopoljskih zvonara.