Od danas maske obavezne u svim zatvorenim prostorima(restorani, kafići), preporuka da se nose i na otvorenom

Objavljeno: 12. 10. 2020.


PODIJELI:

Nacionalni Stožer civilne zaštite danas je predstavio nove mjere.

 

NE MOŽEMO BITI ZADOVOLJNI EPIDEMIOLOŠKOM SITUACIJOM

Ministar Božinović rekao je da ne možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom, “”Temeljna obrana je distanca, higijena ruku te nošenje maski”.

“Od trenutka popuštanja mjera u svibnju stožer je uglavnom išao s apelima prema svima da se ponašaju odgovorno, a to znači primjenu tih temeljnih uputa. Velik dio građana je to prihvatio, hvala im, ali dio ljudi, svjesno ili nesvjesno, to ne čini”, poručio je Božinović i dodao da su zbog toga države prisiljene na uvođenje mjera.

POSTROŽENE MJERE ZA VJENČANJA, SAHRANE…

Novim mjerama postrožili smo sva javna okupljanja s više od 50 ljudi, a koje nisu obuhvaćene mjerama HZJZ-a. To se odnosi na umjetničke performanse, izložbe, sportska natjecanja, vjenčanja, sahrane.

MASKE U RESTORANIMA, KAFIĆIMA…, ODNOSNO U SVIM ZATVORENIM PROSTORIMA GDJE NIJE MOGUĆE DRŽATI DISTANCU

Maske bi se nosile i u restoranima, kafićima i sl. pri čemu se to ne bi odnosilo za vrijeme konzumacije jela i pića već prilikom dolaska ili odlaska, odlaska na toalet, pušenje i sl. Uvodi se obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima u kojima nije moguće održati fizički razmak od 2 metra.

ODLUKE STUPAJU NA SNAGU VEĆ DANAS

Obvezu imaju svi djelatnici zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi, zaposlenici javnog prijevoza, trgovci, kupci, putnici, ugostitelji, osobe koje posjećuju ljude u bolnicama i domovima (kada to bude moguće), gosti kafića, osim kad jedu i piju, zaposlenici i stranke trgovačkih društava, uslužnim djelatnostima, gledateljima u sportskim dvoranama, vjernicima i druge osobe koje obveže poslodavac. Maske ne moraju koristiti osobe koje su obuhvaćene izuzećima HZJZ-a.

Osim toga, preporuča se nositi maske na otvorenom, gdje je nemoguće izbjeći bliski kontakt, poput stajališta za tramvaje i autobuse, bankomati..

Sve Odluke stupaju na snagu već danas.