OD SOLDINOG USTOLIĆENJA U GRADSKOM VIJEĆU TRANSPARENTNOST GRADA ĐAKOVA SE SUNOVRATILA 100 %

Objavljeno: 03. 12. 2014.


PODIJELI:

sunovraćenje

Treći puta zaredom GONG i Udruga gradova proveli su istraživanje transparentnosti i odgovornosti svih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj (njih 576).

Istraživanje provedeno od kraja lipnja do početka listopada 2014. prikazuje rezultate temeljene na pregledu službenih internetskih stranica, uvidu u Poslovnike i Statute, anketnom upitniku, zahtjevu za pristupom informacijama te telefonskom pozivu na centralu gradova, općina i županija. Ciljevi istraživanja bili su utvrditi aktualnu razinu transparentnosti i odgovornosti jedinica lokalne i regionalne samouprave, usporediti nalaze u odnosu na prethodna istraživanja i detektirati trendove te konačno, potaknuti višu razinu transparentnosti jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Za razliku od razvijenih, uspješnih i transparetnih Gradova u Republici Hrvatskoj (Rijeka – 9,61, Slavonski Brod – 9,22, Vodice – 8,93 i Pazin – 8,83), Grad Đakovo je za svoju "otvorenost" i (ne)transparentnost dobio ocjenu 4.45 (od mogućih 10), plasiravši se pritom na 140. mjesto rang liste. U odnosu na rezultat prije dvije godine (ocjena 5.62) Đakovo se srozalo s 70. na 140. mjesto, odnosno iz društva transparentnih u društvo netransparentnih. Nije stoga iznenađenje da se iz gradske uprave ne hvale jer je i slijepcima jasno da nemaju čime. Dapače, o ovogodišnjem istraživanju šute i njihovi medijski trbuhozborci na čelu sa veselim tandemom Dražesne HDZ-HDSSB koalicije, predsjednikom Gradskog vijeća Grada Đakova i gradonačelnikom te njihovim satelitima Laburistima i nezavisnim (čitaj izbačenim iz drugih stranaka) vijećnicima u Gradskom vijeću Grada Đakova.

Pregledom rezultata vidljivo je da su neki gradovi i općine snažno napredovali u tom periodu što znači da rezultat za Đakovo nije stagnacija već slobodni pad za preko 100%. Javnost sjednica GV-a npr. smanjena je gotovo za 40% i iznosi trenutnih 25%, što je direktna krivnja neznanja, nesposobnsti i nezainteresiranosti bahatog predsjednika Gradskog vijeća Solde. Suradnja sa civilnim društvom strmoglavila se na 30%, a izravna participacija građana u odlučivanju o bitnim stvarima u Gradu pala je na katastrofalnih 40%.

Zbog ovih pokazatelja izražavamo zabrinutost za opće stanje u Gradu, za demokraciju i razvoj Grada, za provedbu propisa, za proračun Grada, posebno gradskih tvrtki i ustanova. A za zdravlje građanja jedina prilika je ostavka dvojca bez kormilara.

Detalji istraživanja: Lokalna Odgovorna i Transparentna Uprava i SamoupravaRezultat za ĐakovoRang lista gradova i općina i Usporedba s ranijim istraživanjima.

Gradska organizacija SDP-a Đakovo