Općina Vuka u sva tri naselja omogućila besplatan neograničen pristup internetu

Objavljeno: 03. 05. 2020.


PODIJELI:

Postavljanjem deset novih hot spot-ova na području općine Vuka i njihovim puštanjem u probni rad, u sva tri naselja Općine Vuka omogućen je besplatan neograničen pristup internetu.

 

Antene i pripadajuća oprema je postavljena u sklopu projekta WIFI4EU za koji nam je na EU natječaju odobreno 15.000,00 eura – kaže načelnik Općine Vuka Damir Maričić.

Mi smo jedna od općina kojoj je ovaj projekt prošle godine odobren. Osvojili smo vaučer u vrijednosti 15.000,00 eura kojim možemo platiti postavljenu opremu. U sklopu ovog projekta postavili smo glavne antene na krovu općinske zgrade koje šalju signal u svim smjerovima. Osim toga, na području naše općine razmjestili smo 10 hot spot antena koje hvataju taj signal i puštaju ga krajnjim korisnicima. Ovaj program je namijenjen pokrivanju signalom javnih površina. Znači, signal ne mora pokrivati unutrašnjost obiteljskih kuća i dvorišta nego igrališta, centre naselja, trgove i sl.

Svi korisnici mogu neograničeno i besplatno koristiti ovaj internet. Do glavne antene smo iz Čepina optičkim linkom doveli signal brzine 100/100 Bbit/sek i on se dijeli dalje na ovih 10 točaka – kaže Maričić.

Što znači probni rad, još antena, jači signal…?

Probni rad znači da mi još od izvođača nismo službeno zaprimili opremu dok se ne uvjerimo da će raditi bez grešaka. U prvih par dana se događalo da jedna ili dvije antene izgube signal pa su izvođači morali korigirati postavke na njima – rekao je na kraju razgovora o najnovijem projektu načelnik Općine Vuka Damir Maričić.