OPG ŠKORVAGA: ŽILAVI SLAVONSKI SELJAK PRKOSI UVOZNOM LOBIJU

Objavljeno: 21. 05. 2015.


PODIJELI:

škorvaga

Kada je sada već davne 1989. godine Ferenc Škorvaga sa suprugom Blaženkom krenuo u proizvodnju duhana nije ni slutio da će za dvadesetak godina, ne samo proširiti proizvodnju na druge kulture, nego ostaviti se potpuno proizvodnje duhana.

Proizvodnja duhana možemo reći tada je bila sasvim pristojno profitabilna, ali su i troškovi bili dosta veliki, uz obavezno angažiranje podosta radne  snage.

Upravo radna snaga bila je čimbenik koji je tjerao Ferenca da razmisli o proizvodnji drugih kultura. Tako je već nakon dvije godine krenuo s proizvodnjom začinske paprike i nešto povrća. Uvođenjem malih amaterskih plastenika postalo je sve izvjesnije kako će Škorvage hraniti Đakovštinu, a Tvornici duhana Rovinj ostaviti da se bori sa švercerima cigareta bez njihovog duhana.

opg škorvaga (7)Ozbiljniji biznis s povrćem kreće 2005. godine kada obitelj uspije dobiti kredit od HBOR-a i podiže dva profesionalna plastenika, uz vanjsku proizvodnju dva plastenika bila su dobra nadogradnja.

U međuvremenu sin Denis ženidbom pojačava obitelj, osim supruge Jelene ubrzo stiže i prinova, uz brojčana obiteljska pojačanja Škorvage još šire plasteničku ali i vanjsku proizvodnju povrća.

Danas OPG Denis i vodi, ali tatina riječ se još uvijek itekako sluša. Obitelj radno vrijeme nema, a i što će im. Nekadašnju proizvodnju na dva plastenika i vanjskom proizvodnjom, obitelj sada radi sedam plastenika (svaki prosječno 500 kvadratnih metara) i vanjskom proizvodnjom na 13 ha, osim njih četvero na to sve imaju još dva radnika.

Sama proizvodnja je raspoređena tako da nema praznog hoda.

Proizvodi se gotovo sve: od rasade, krastavaca, rajčice, konzumne i začinske paprike, mladog krumpira, kupusa, karfiola i jagoda. Obitelj od ove godine uvodi u proizvodnju i cvijeće, koliko su zadovoljni s njim najbolje govori podatak da će iduće godine proizvodnju cvijeća još proširiti.

Svaki plastenik ima košnicu bumbara za oprašivanje, košnica dođe negdje oko 600 kuna i teško ih je sačuvati za više godina. Uglavnom svake godine kupuju nove košnice s bumbarima.

Ipak najveći trošak u proizvodnji iziskuju im: plin, voda i zemlja.

opg škorvaga (2)I dok svaki drugi novinski naslov bruji o poticanju privatne inicijative, praksa je kao po običaju u Hrvatskoj da se privatna inicijativa oguli do kože. Hrvatska koja obiluje vodama ne može ljudima za investicije odrediti simboličnu cijenu vode, ili zar cijena plina za proizvodnju mora biti više nego duplo skuplja!?

Osim toga, kako kaže Ferenc, u Đakovštini nema udruživanja malih proizvođača, prema njegovim saznanjima nema čak ni interesa za nešto što i EU potiče. Veliki problem proizvođačima su uvoznici i posebno fiktivni OPG-ovi, koji bez zemlje imaju proizvode s rumunjske, grčke ili kineske ravnice, a slavonski kvalitetni svježi proizvodi često propadaju.

opg škorvaga (10)Dok smo imali suradnju s Konzumom – priča Ferenc, bilo je apsurdnih situacija, Ako ćeš surađivati s njima moraš uzeti njihovu ambalažu, koju si dužan platiti u roku sedam dana, dok oni robu plate za 30 dana, a vrlo često i više. Ponekad se znalo dogoditi, da predamo robu i da mi njima još budemo dužni, zbog  kojekakvih marži i kala.

OPG Škorvaga sa plasmanom proizvoda nema problema, jedan dio otkupi NTL, jedan dio prodaju na đakovačkoj tržnici, a ostalo se proda direktno kod kuće. Uz to NTL kao partner izuzetno je korektan i uredan sa plaćanjem.

Hrvatska nema dostatnu proizvodnju voća i povrća, a domaći proizvođači često zbog uvoznog lobija imaju nepremostive prepreke.

Ako kupujete na đakovačkoj tržnici, a dosadili su vam proizvodi sa kišnih kineskih ravnica, potražite proizvode sa bogate slavonske ravnice koje vam nudi OPG Škorvaga.

« od 13 »