OSIJEK IN – ĐAKOVO OUT

Objavljeno: 29. 05. 2015.


PODIJELI:

EuropeanCapitalofCulture

Osijek je – uz Dubrovnik, Pulu i Rijeku – ušao u drugi krug izbora za naslov Europske prijestolnice kulture 2020. godine – objavljeno je to u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj.

Ova se titula od 1985. godine dodjeljuje europskim gradovima kako bi se istaknula kulturna raznolikost i bogatstvo u Europske unije, ali i kako bi se gradio europski identitet. Više od 50 gradova u cijeloj Europi već su imali počasnu titulu, a od 2011. dijele je po dva grada. 

Konačan izbor koji će grad ponijeti tu titulu bit će početkom 2016. godine. Osječki dogradonačelnik Vladimir Ham ovakvu je odluku očekivao. Zadovoljno najavljuje kako će sljedećih devet mjeseci detaljno raditi na dokumentaciji koju su predali za kandidaturu. "I nadamo se da će upravo Osijek biti izabran za grad koji će naslov Europske prijestolnice kulture 2020. dijeliti s jednim irskim gradom."

Kandidature su uz ova četiri grada koja ostaju u utrci, podsjetimo, bili predali i Đakovo, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb. /Izvor: europski-fondovi.eu i Radio Osijek/