08.01.2019

Osječki HDZ traži hitnu suspenziju novog sustava odvoza i naplate otpada u Osijeku

Na konferenciji za javnost osječki HDZ zatražio je da se hitno suspendira sadašnji cjenik i cjelokupan sustav naplate i obračuna odvoza otpada sve dok se građanima ne osiguraju uvjeti da mogu u potpunosti razvrstavati otpad na kućnom pragu, a što je Unikom bio dužan učiniti do 1. studenog 2018. godine. Tu osobito ukazuju na činjenicu da naši sugrađani nisu dobili spremnike za biorazgradiv otpad i da zbog toga imaju veće količine miješanog otpada zbog čega u konačnici imaju i visoke račune.

CIJENA VEĆA, A BROJ ODVOZA MANJI

Gradsko vijeće Grada Osijeka je na 7. sjednici održanoj 17. siječnja 2018. godine donijelo Odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području Grada Osijeka. Upravo je ovom Odlukom određen način na koji će se vršiti obračun i naplata odvoza otpada. Potom je Unikom predložio cjenik koji je svojim rješenjem prihvatio i potvrdio gradonačelnik Grada Osijeka. Što je to donijelo građanima mogli smo vidjeti proteklih dana kada su na adrese stigle prve uplatnice gdje je u velikom broju slučajeva cijena odvoza veća iako je broj prikupljanja odnosno odvoza smanjen odnosno prepolovljen.

VEĆA CIJENA, A MANJA USLUGA

Veća cijena, a manja usluga. Zbog toga HDZ i nije podržao ovakvu Odluku Gradskog vijeća. Zapravo je to još jedan pokazatelj u kakvom stanju funkcionira gradski sustav. Nakon nedavnog povećanja komunalne naknade za 20% dobili smo novi namet u vidu značajnog poskupljenja ove komunalne usluge. No, ono što je posebno neprihvatljivo jest činjenica da je Unikom nepripremljen dočekao novi sustav prikupljanja i naplate otpada.

UNIKOM ĆE OSTVARIVATI VEĆE PRIHODE, ZBOG RAZVRSTAVANJA GRAĐANA

Unikom će na taj način ostvarivati veće prihode upravo zbog razvrstavanja koje čine građani. Naime, staklo, plastika, papir, kompost su sve sirovine na kojima Unikom zarađuje odnosno dobiva potpore od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti zbog čega još više zapanjuje ovoliko povećanje cijene komunalne usluge – stoji između ostalog u obavijesti GO HDZ-a Osijek. (Foto: HDZ Osijek)

Please follow and like us:
error0

Portal Široko Polje

nezavisniportalsirokopolje@gmail.com
FB Portal Široko Polje
Videokanal Portal Široko Polje
Siroko Polje
+C