Osječko-baranjska i Varaždinska županija rekorderi po ulaganju u obrazovanje

Objavljeno: 10. 08. 2017.


PODIJELI:
Županije imaju znatno veći prosjek izdvajanja za obrazovanje od gradova, što je i logično s obzirom na to da su decentralizacijom upravo županije preuzele funkciju obrazovanja. Tako je, u protekle tri godine, čak 11 županija izdvojilo više od 30 posto, tri iznad 40, a uvjerljivi rekorder je Varaždinska županija koja je za obrazovanje iz proračuna u prosjeku izdvajala više od polovice proračuna – 52,26 posto.

Gledajući, pak, samo prošlu godinu, uvjerljivi je prvak Osječko-baranjska županija sa izdvajanjem od 40,56 posto. Komentirajući ove podatke, novi Osječko-baranjski župan Ivan Anušić najavljuje dodatno povećanje izdvajanja za obrazovanje.

“Osječko-baranjska županija i do sada je pridavala veliki značaj školstvu, sustavno ulažući u obnavljanje postojećih i izgradnju novih škola te modernizaciju opreme kako bi učenicima osigurala što suvremeniju nastavu. S obzirom na to da na području naše županije imamo 52 osnovne i 28 srednjih škola te dva učenička doma, sredstva koja su se izdvajala iz proračuna bila su značajna, no ipak nedovoljna da se zadovolje sve potrebe u školstvu. U idućem razdoblju ćemo povećati intenzitet izgradnje, obnove i opremanja škola koristeći sredstva europskih fondova koja su nam na raspolaganju za tu namjenu. Stoga su u tijeku su pripreme za gradnju 1. Gimnazije u Osijeku, Ekonomske škole u Đakovu i Srednje škole u Donjem Miholjcu”, navodi župan.

Anušić kao značajne navodi i projekte “Učimo zajedno 3“ i „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ sufinancirane iz europskih fondova, a osigurat će, kaže, i dodatna sredstva kako bi povećali broj pomoćnika u nastavi. Isto tako priprema se maksimalno provođenje mjere „Školska shema“ koja obuhvaća besplatnu podjelu voća i povrća učenicima osnovnih i srednjih škola te podjelu mlijeka i mliječnih proizvoda učenicima osnovnih škola. Anušić navodi kako je u 2017. godini za Program javnih potreba u području školstva u proračunu osigurano 41.032.894,98 kuna. Između ostalog, riječ je o financiranju i organizaciji aktivnosti koje se odnose na natjecanja učenika te druge sadržaje koje upotpunjuju njihovo školovanje poput sufinanciranja opremanja knjižnice, dodjele potpora za deficitarna zanimanja, stipendije učenika, poticanje izvrsnosti i drugo – piše između ostalog Načelnik.hr.