OSNOVNOŠKOLCI PROGRAMIRALI ROBOTE

Objavljeno: 02. 08. 2016.


PODIJELI:

osnovnoškolciroboti (5)

U suradnji s udrugom C:E:T platforma iz Đakova u ponedjeljak 01.08.2016. godine Institut za razvoj i inovativnost mladih održao je u prostorijama udruge C:E:T platforma radionicu robotike i osnova programiranja za učenike viših razreda Osnovne škole pod nazivom „Croatian Makers u pokretu – STEM automobili“, a u sklopu većeg projekta  pod nazivom Croatian Makers liga koji se provodi tokom cijele godine. U njega je već uključeno nekoliko knjižnica s područja Hrvatske, a već dosad je donirano 1200 robota u preko 220 ustanova i škola.

osnovnoškolciroboti (4)Kao glavnu platformu za razvoj mladih IRIM vidi robotiku i automatiku, koji su postali vrlo dostupni – tehnološke i financijske ulazne barijere su se izrazito smanjile, a taktilnost, izazovnost i brzina rezultata ih čine izuzetno atraktivnima kao didaktički alat.

Robotika i automatika su idealni alati i za ulazak u svijet programiranja (‘coding’) i općenito STEM zanimanja u kojima je hrvatsko školstvo izrazito deficitarno. Međutim, glavni doprinos društvu IRIM vidi u mijenjanju mentalnog sklopa, prebacivanjem fokusa s prošlosti na sadašnjost i budućnost.

Budući da suvremeni izazovi zahtijevaju znanje vezano uz programiranje i robotiku C:E:T platforma se vrlo rado odazvala pozivu da ugosti predstavnike IRIM-a te smo pozitivno iznenađeni dojmovima učenika koji su odmah nakon radionice pokazali veliku zainteresiranost za nastavak radionica robotike te već ovim putem možemo najaviti kako će C:E:T platforma aplicirati za sudjelovanje u narednoj sezoni Croatian Makers lige te putem redovnih radionica nastojati uključiti što više učenika osnovnoškolskih uzrasta u radionice programiranja i robotike.

osnovnoškolciroboti (3)Također, ovim putem se zahvaljujemo udruzi Institut za razvoj i inovativnost mladih na održanoj radionicu te ambasadoru IRIM-a, Vladi Lendvaj koji je učenicima prenio osnovna znanja o robotima i programiranju robota te time izazvao oduševljenje kod učenika, ali i kod nešto starijih članova udruge domaćina C:E:T platforma.

 

osnovnoškolciroboti (2)     osnovnoškolciroboti (1)

 

.