Otvorenje škole u raljama politike – Kako je tada MO Široko Polje stavljen sa strane

Objavljeno: 16. 11. 2020.


PODIJELI:

Široko Polje pamtit će godinu 2007. po otvorenju osmogodišnje škole, možemo reći dosanjan je san generacija Širokopoljaca. 

Međutim, malo Širokopoljaca zna da nije sve bilo idealno niti kod lobiranja za izradu projekta, idejnog rješenja, ali još je najgore možda u svemu što je i sam čin otvaranja protekao u političkim igrama koje su samu svečanost bacile u zapećak.

 

SVE JE KRENULO 2003. GODINE

Cijelu stvar oko škole pokrenuo je tadašnji Mjesni odbor sa predsjednikom Božom Perkovićem 2003. godine, politička lobiranja na sve strane podrazumijevala su se. Kucalo se na sva vrata političkih moćnika za koje se smatralo da mogu pomoći.

Informacije nisu izlazile u javnost do 2005. godine kada su tadašnje širokopoljske novine izašle sa naslovnicom “NOVA ŠKOLA” i objavom projekta škole.

“Današnji župan gospodin Bubalo je obećao da će iz proračuna naše županije osigurati sredstva za gradnju škole, tada su bili još nazočni: županijska pročelnica za prosvjetu gospođa Ksenija Zbožil, tajnik matične škole iz Đakova i predstavnici Mjesnog odbora Široko Polje Ivan Mandić i Božo Perković. Sastanak je održan u Osijeku u uredu pročelnice. Naš zahtjev je bio da se ovom projektu pristupi što prije” – rekao je tada Božo Perković.

FANATIZAM DA SE “STVAR” IZGURA DO KRAJA

Iako je sama vijest izazvala senzaciju, bilo je dosta onih koji nisu vjerovali u realizaciju iste.

Međutim, upornost tadašnjeg predsjednika MO Široko Polje Bože Perkovića graničila je sa fanatizmom.

predsjednik MO Široko Polje 2007. godine, Božo Perković

Nakon nekoliko odlazaka u Zagreb i rušenja prepreka koje su stale na putu do ostvarenja cilja, projekt je odobren i moglo se krenuti.

Sve “sitnice” koje su bile potencijalni “kamenčić” koji će usporiti gradnju MO je sam akcijama otklanjao.

Tako je preseljenje školskih klupa i drugih stvari potrebnih za održavanje nastave, kao i adaptaciju mjesne sale odradio mjesni odbor sa mještanima.

Nesklon medijskom eksponiranju Perković je u tišini gurao stvar (vjerojatno ću i za ovo isticanje dobiti packe) i izgurao, ali baš bukvalno možete shvatiti riječ – izgurao.

MJESNI ODBOR PROTIV IDEJNOG RJEŠENJA

Naslovnica “Lipe”, prosinac 2007. godine

Nije se MO Široko Polje slagao sa idejnim rješenjem škole, naime tražilo se da idejno rješenje bude prilagođeno seoskom ambijentu.

Politika je napravila svoje, krajnji korisnik po tko zna koji puta nije ni saslušan i škola je napravljena.

Za školsku godinu 2007./2008. škola je bila spremna da primi učenike, ali političke igre (opet) odgodile su otvaranje.

Naime, 25. 11. 2007. održani su parlamentarni izbori i sve je učinjeno da se otvaranje škole pomakne pred same izbore.

Tako je i napravljeno, nitko se nije obazirao što su u pitanju djeca, što djeca putuju u Đakovo a prolaze pokraj nove škole koja čeka otvaranje.

POLITIKA ODREĐUJE DAN OTVORENJA ŠKOLE

Škola je otvorena na današnji dan 16. 11. 2007.

Svečanost otvaranja, možemo slobodno reći, političari su ukrali djeci i mještanima Širokog Polja svojim igrokazom.

Mjesni odbor nakon što je sve prošlo oglasio se priopćenjem i osudom “predizbornog provokativnog čina”, ali ništa se više nije moglo popraviti.

San o osmogodišnjoj školi smo dosanjali, nakon svega to je jedino bitno.

Naravno da to nije sve o otvaranju škole, ima još jako puno zanimljivih i pikantnih pojedinosti, ali to ćemo ostaviti za neku drugu obljetnicu.