29.11.2016

OTVORENO PISMO ŽUPANA OBŽ VLADIMIRA ŠIŠLJAGIĆA MINISTRU POLJOPRIVREDE O KONTROLI HRANE U RH

sis-copy

Župan Osječko-baranjske županije dr. sc. Vladimir Šišljagić uputio je otvoreno pismo ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću u svezi kontrole hrane na tržištu u Republici Hrvatskoj. U pismu stoji:

Poštovani gospodine ministre,
prateći novonastalu situaciju na tržištu hrane u Republici Hrvatskoj, te svakodnevno prateći rezultate inspekcijskih nalaza mesa i mesnih prerađevina na salmonelu, kao i rezultate vezane uz rok trajanja mesa ili nedostatak sljedivosti, odnosno zdravstvene ispravnosti hrane, održao sam dana 23. studenog 2016. godine radni sastanak s predstavnicima Hrvatske agencije za hranu, Ministarstva poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, Veterinarski odjel Osijek, Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Osijek, Obrtničke komore Osječko-baranjske županije, Hrvatske poljoprivredne komore i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Nakon provedene rasprave doneseni su sljedeći zaključci, a koje, za Županiju na čijem području je najveća proizvodnja mlijeka, mesa i voća, potrebno je žurno provesti:
1. nastaviti s učinkovitim analizama hrane jer je vidljivo da u prethodnim razdobljima nisu bila osigurana dostatna financijska sredstva i adekvatan broj uzoraka, te osigurati dostatna financijska sredstva za učinkovitu analizu,
2. uskladiti monitoring mesa na salmonelu, s obzirom na značajniju pojavu Salmonele infantis u odnosu na Salmonelu enteriditis, a koja je obuhvaćena Zakonom o mikrobiološkim kriterijima za hranu vezano uz Uredbu EK 2073/2005.,
3. donijeti nacionalne propise koji će detaljnije definirati pojam „zdravstveno ispravne hrane“,
4. zaključeno je da smanjenje uvozne hrane izazvane nesigurnošću potrošača za uvozni proizvod, treba supstituirati povećanjem obujma domaće proizvodnje i plasmanom domaćih proizvoda na tržište Republike Hrvatske.

Poštovani gospodine ministre, uvođenje reda na tržište hrane u Republici Hrvatskoj je prijeko potrebno te u tom cilju imate punu potporu Osječko-baranjske županije, svih proizvođača i potrošača hrane s područja naše Županije, kao i mene osobno za nastavak započetih aktivnosti.

S poštovanjem,

Župan

prof. dr.sc. Vladimir Šišljagić

Please follow and like us:
error0

Portal Široko Polje