PATER IKE MANDURIĆ: ETO BIO SAM ULTRI – PONOVO SE POKAZALO DA PREVIŠE SOTONIZIRAMO ONE DRUGE

Objavljeno: 19. 07. 2016.


PODIJELI:

PATER

“Ponovno se pokazalo da previše sotoniziramo one druge. Eto bio sam na Ultri i vidio taj svijet.

Najprije, glazbeni program kojem se ondje mladi predaju, i cijeli taj spektakl, je jedna vrhunska iluzija. Kod mladih budi silne nade i čeznju za Apsolutnim, ali On ondje nije i ne vodi ih k njemu, nego ih, nakon velike uzburkanosti ostavlja prazne. Stoga je to jedno veliko jeftino trgovanje ljudskim idealizmom – koji postoji u svakom od nas. To mora imati štetne posljedice.
Ali, sto se tiče javnog ne/morala, ništa posebno.
Osim preizazovnog i čudnog stila odijevanje, zapravo je to jedan pristojan svijet. Više pijanih ima na svakoj utakmici ili nekom drugom koncertu. Nisam puno vidio ni prepoznatljivo nadrogiranih. A agresivnih uopće nema.
Prečesto smo mi skloni one druge sotonizirati. Ako je igdje nedvojbeno sotonsko djelo, onda je u tome da se krsćane uvjeri da su oni drugi živa razvrat i samo zlo. Ne, nisu! Nego su ljudi kao ja i ti. Da nisam vjernik, da nismo vijernici, ja bih bio daleko gori. Stoga zavoljeh te ljude. Često su vrlo otvoreni za govor o Bogu i blagoslov svećenika.
Ako sotona negdje uspijeva, onda uspijeva u tome da druge i drugačije prikazuje zlom i vragovima. Vijernicima nevjernike, nevjernicima Crkvu i popove – onako kako to, primjerice, čini portal Index.hr. Ali opet bi bilo krivo zaključiti da su oni koji u njemu onako pišu, gori od mene. Tko zna tko je gori?
Ma kako to nepopularno bilo, nikad ne smijemo olako pristajati na loše mišljenje u drugima, tim više ako nismo ni provirili nosom u njihov svijet. Kršćanstvo je zahtjevno, teško je. Uvijek je križ. Nepopularno. Ali jedino nas mogu spasiti njegova načela povjerenja i opravdanja.
Jasno je: nema odustajanja ni slovca od Evandjelja, nauka Crkve, ni jednog načela morala. Ni od ocjene ovog dogadjaja kao takvog: da je vrlo zavodljivo i opasno. Ali, kad je riječ o evangelizaciji, od svih najteža i najvažnija je ova: kršćanima navjestiti kako je svaki čovjek u naravi dobar – kako bi onda to znali navijestiti i drugima. I pokazati im vlastitu dobrotu, kako bi i oni povjerovali nama.
Drugima poručiti “mi u vas vjerujemo” je najpotrebnija riječ ovog vremena.
Upravo to se ovih dana dogadjalo na Ultra evangelizaciji u Splitu. To je tako potrebno.”

Ovo je napisao p. Ike Mandurić

na svom facebook profilu, na sve dodajemo i jedan od komentara ispod članka:

“Pater Ike hvala na objektivnosti i zbližavanju različosti medju ljudima.”

 

 

 

.