PEČAT ŠIROKOPOLJAČKE 2015. GODINE: NITKO KAO ANDREJ – SVE NAS JE MANJE -TROPSKO LJETO – LED OTUKAO LJETINU – TV RAI – MNK ŠIROKO POLJE…

Objavljeno: 03. 01. 2016.


PODIJELI:

2015

Što ćemo pamtiti iz protekle 2015. godine?

Kao i svugdje, bilo je tu jako lijepih trenutaka, ali bilo je događaja koje bi najradije izbrisali gumicom.

Prije svih treba istaknuti širokopoljački ponos, Andrej Kedveš – svjetski prvak, amaterski prvak Hrvatske, 3. na Europskom prvenstvu. To su “samo” važniji detalji širokopoljačkog bećara u godini iza nas.

Ljetošnju oluju s ledom teško da ćemo zaboraviti i sigurno ju ubrajamo u sam vrh ružnijih trenutaka prošle godine. Preranim odlaskom Ivana Lončarević, legende širokopoljačkog društvenog života, nastala  je prevelika praznina koju još uvijek pokušavamo nadomjestiti, i sigurno je događaj koji bi rado izbrisali prošle godine.

Idemo ipak redom.

SVE NAS JE MANJE

Prije događaja koji su obilježili širokopoljačku 2015. godinu, samo kratki osvrt na ono što nam je ispod podvučene crte.

Blago rečeno, ostali smo na mjestu. Ako nam je postavljanje klima uređaja u mjesni dom bila jedina i najveća investicija, suvišno je bilo što reći o nekakvom barem malom koračiću.

Demografski rezultat još nam je gori, samo troje rođenih u 2015. godini garantira nam sudbinu okolnih slavonskih sela koja polako nestaju, pogotovo kada pogledamo i drugi dio statistike u kojoj je 6 umrlih.

Još je tragičnije što je to kontinuitet u zadnjih nekoliko godina.

koncertIako sa ledenih -16, širokopoljačka 2015. godina počela je kao iz bajke, prekrasnim Božićnim koncertom KUD-ova Đakovštine u crkvi sv. Izidora.

Ubrzo nakon toga Širokopoljčani su masovno (kao što uvijek i čine) izašli na predsjedničke izbore, svoj glas većinom su dali aktualnoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović 377, premoćno u odnosu na 118 glasova bivšem predsjedniku Josipoviću.

ŠIROKOPOLJČANI OD STRAHA ZAKLJUČAVAJU KUĆE

krađaVeljača je opet pokazala zube, selo je zatrpano tonama snijega, samo ovoga puta snijeg je najmanja briga Širokopoljčana.

Dogodilo se nešto nezapamćeno do tada, tri pljačke usred bijela dana, način kako su izvedene, sve u okviru sedam dana  – definitivno u selu vlada strah. Srećom provalnici su ubrzo završili iza brave.

Pokladno jahanje sa 70-ak jahača i četiri postaje potvrdilo je da konjogojci rado dolaze kod nas.

AAAAAANDREJ ŠIROKOPOLJAČKI

SVJETSKI PRVAKKada za nekoga kažu, kako neće imati s kim trenirati u Hrvatskoj, zar mu treba veći kompliment.

Upravo to su rekli za našeg Andreja.

Andrej Kedveš nakon što je utjerao strah juniorskoj konkurenciji, naviku je zadržao i među seniorima. Nokautom u finalu osvaja naslov amaterskog prvaka Hrvatske u tajlandskom boksu za seniore do 71 kg.

Među brojnim odlascima u inozemstvo sve je više i Širokopoljčana, čak je i đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić zavapio: “Tko će ovdje ostati?”.

Bilježimo i sve uspješnije nastupe malonogometaša u KMNL regija Đakovo.

POVELJA ZAHVALNOSTI STJEPANU NAĐ – OSNOVAN MNK ŠIROKO POLJE

humanitarna akcija3Humanitarnom akcijom “Veliko srce” širokopoljački krizmanici prve godine kateheze uljepšali su obiteljima u potrebi Uskrsne blagdane.

Izvanrednim nastupom obilježio je KUD “Širokopoljac” sudjelovanje na 28. Smotri folklora Đakovštine, dok su malonogometaši izašli iz “ilegale”, osnovan je MNK Široko Polje, a prvi predsjednik je Pero Duspara.

U međuvremenu Lovačka udruga “Kuna” uključila se u nacionalnu kampanju Zelena čistka – Let’s do it Croatia, tako su lovci krenuli u lov na divlje deponije smeća – bravo!

raiušpČak dva snimanja na lokacijama u Širokom Polju obavila je talijanska TV RAI, “glavni glumci” u slavonskim običajima bili su članovi KK “Ravnica”.

Dok “Kune” adaptiraju lovački dom, Josip Blažević-Đođo osvaja 2. Toka-cup u tenisu.

Presjek prvog dijela godine završavamo sa širokopoljačkim dobitnikom Povelje zahvalnosti Grada Đakova.

nađMeđu dobitnicima Povelje zahvalnosti povodom Dana Grada Đakova na svečanoj sjednici u Hrvatskom domu našao se i Širokopoljčanin Stjepan Nađ, do sada je dobrovoljno dao krv 103 puta.

SUTRA NASTAVAK…

.