PETIN: MINISTARSTVO POTIČE RICINUS I KIKIRIKI, A NAŠE TRADICIONALNE KULTURE NE

Objavljeno: 02. 03. 2017.


PODIJELI:

Nakon što su ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića prozvali “ministrom buke” iz HSS-a su upozorili na niz nelogičnosti s primjenom smanjene stope PDV-a u poljoprivredi.

PDV od 13% uveden je i za rižu za sjetvu, kikiriki, pamukovo sjeme za sjetvu, ricinusovo sjeme. PDV od 25% ostao je za sjeme boba, sadnice povrća, jagode, orašaste plodove, poboljšavače tla.

“Da živimo u državi apsurda puno je primjera, ali ovaj posljednji zaista ide na ruku ministrima Zdravku Mariću i Tomislavu Tolušiću. Naime, s onim što zbunjuje poljoprivrednike sada su postali upoznati svi. Mogu se kladiti da brojni građani koji nas gledaju niti ne znaju točno sto je to ricinus. Ali, eto, ministarstvo je odlučilo da su u zemlji nejasne poljoprivredne strategije upravo kikiriki te ricinus nešto što moramo poticati, a naše tradicionalne kulture ne. Isto tako možemo čuti kako su ove mjere propisivali stručnjaci iz Ministarstva financija, a ne iz Ministarstva poljoprivrede, što je, eto, za svaku pohvalu, jer vjerujem da se njima kikiriki više sviđa od ječma. Ako se naši poljoprivrednici odluče na prosvjede, recite, kome da se obrate? Je li ministar Marić dobio još jedan resor? Čudna je to država gdje mjere za poljoprivredu pišu u Ministarstvu financija.” – dodala je Petin.

HSS je predložio amandman i tražili smo da se snižena stopa PDV-a koristi i za veterinarske lijekove, što je naravno odbijeno. Očito je više stručnjaka za poljoprivredu u Ministarstvu financija.

Vjerojatno je pogled na poljoprivredu bistriji iz Zagreba nego sa sela – očito nezadovoljni HSS-ovci jasno poručili što misle o stanju u poljoprivredi i resornom ministru.