PO IZDVAJANJU ZA KULTURU ĐAKOVO ČETVRTI GRAD U HRVATSKOJ

Objavljeno: 14. 11. 2016.


PODIJELI:

vingrad

Kao i godinu ranije, uz Hvar i Dubrovnik, koji su već etablirani po svojim kulturnim manifestacijama i festivalima, prvih deset gradova koji su najviše izdvojili za kulturu čine uglavnom mali i srednji gradovi

Kada se podaci analiziraju po kriteriju udjela izdataka za kulturu u odnosu na cjelokupan gradski proračun, u prvi plan iskaču srednji i mali gradovi. Tako je Hvar  za kulturu u 2015. godini izdvojio najviše, gotovo četvrtinu proračuna – 23,70 posto (8.617.557 kuna), Belišće je izdvojilo 18,85 posto proračuna i tako se plasiralo na drugo mjesto.

Na trećem mjestu je Dubrovnik, koji je za kulturu izdvojio 18,64 posto svog proračuna, odnosno 68.289.620 kuna, a na četvrtom Đakovo – 16,88 posto (6.836.659 kn).

Vinković: Naglasak na očuvanju tradicijskih vrijednosti

Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković ističe kako proračunom prate sve aktivnosti koje su vezane uz djelovanje udruga i pojedinaca u kulturi, od izdavanja knjiga, organizacije izložbi, pa do primjerice organizacije međunarodnog festivala kazališnih akademija i festivala mladih, te programa poput Svome gradu za blagdane koji traje puna dva mjeseca. ‘Naglasak našeg djelovanja u kulturi stavljamo i na očuvanje tradicijskih vrijednosti, što se očituje u našim Đakovačkim vezovima koji su uz brojne druge nagrade i nositelj oznake kvalitete ‘Experience Croatia-Doživite Hrvatsku’ za najbolje kulturno događanje u RH u 2013. godini. Možda je najbolji primjer kako mi u Đakovu brinemo o kulturi podatak da naše kino jedino nikada nije prestalo s radom, za razliku od mnogih drugih gradova u Hrvatskoj, te da smo sve do njegove potpune digitalizacije uporno imali kino projekcije, ne dopustivši da naš grad ostane bez kina’, navodi Vinković. Dodaje i da Đakovo trajno skrbi za svoja prigradska naselja u kojima su obnovom postojećih i izgradnjom novih Društvenih domova osigurani svi preduvjeti za djelovanje udruga u kulturi koje se prvenstveno bave očuvanjem folklornih i drugih tradicijskih običaja našeg kraja. Vrijednost njihovog rada, ističe, prepoznata je i u Ministarstvu kulture koje podupire brojne aktivnosti u Đakovu – stoji između ostalog u istraživanju Gradonačelnika.hr.

 

 

.