POKRETANJE POSTUPKA NAPLATE RATNE ŠTETE OD REPUBLIKE SRBIJE

Objavljeno: 01. 09. 2016.


PODIJELI:

hsspongrac

Na konferenciji za novinare održanoj 1. rujna 2016. godine, predsjednik HSS-a Osječko-baranjske županije Zvonko Pongrac istaknuo je da će HSS ustrajati u zahtjevima da nova Vlada RH hitno pokrene postupak naplate ratne štete koju je prouzročila Republika Srbija u agresiji na Republiku Hrvatsku, odnosno primjenu Zakona o potvrđivanju Sporazuma o normalizaciji odnosa između Savezne republike Jugoslavije iz 1996.godine. Potpisivanjem tog Sporazuma agresorska strana je prihvatila namiriti ratne štete.

Osim toga, ratna šteta mora biti jedan od uvjeta za nastavak pregovora sa Srbijom o ulasku u EU.

Prema podatcima hrvatske Državne revizije za popis i procjenu ratne štete, izravna ratna šteta u Hrvatskoj od 1990.-1999.godine iznosila je 236 milijardi kuna, tada 65 milijardi DEM, a danas oko 32 milijarde eura.

Samim činom pokretanja postupka naplate ratnih šteta, primjenom ovog Sporazuma i objavom da je postupak naplate pokrenut, ratne štete se mogu prikazati kao budući prihod državnog proračuna koji je sada u prekomjernom deficitu.

Time se deficit državnog proračuna može spustiti na razinu ispod 3% BDP-a. U prvom koraku potrebno je pokrenuti postupak naplate ratne štete. S pokretanjem postupka naplate ratnih šteta diže se i kreditni rejting naše države pred međunarodnim kreditorima.

Potpredsjednik HSS-a OBŽ Stjepan Živković pri tome je naglasio da je Republika Hrvatska jedina zemlja članica EU pod minama koje je postavila agresorska vojska i da je do sada u Hrvatskoj za razminiranje potrošeno 2,5 milijardi kuna ili 340 milijuna eura. 85% otkrivanja i uklanjanja mina financirala je država Hrvatska, 15% financirano je iz međunarodnih donacija.

Od 1991.godine, od mina je stradalo 1878 osoba, a čak 474 osobe su poginule.

Do sada je Agencija za plaćanja u poljoprivredi isplatila više od 149 milijuna kuna za razminiranje poljoprivrednog zemljišta iz Programa ruralnog razvoja RH.

HSS Osječko-baranjske županije

.