Poljoprivrednici u strahu za svoje OPG-ove – Ivan Mandić: Ako ostanem bez zemlje mogu zatvoriti OPG

Objavljeno: 13. 07. 2021.


PODIJELI:

Poljoprivredno zemljište je dobro od strateškog interesa naše zemlje, a novi prijedlog zakona donosi niz izmjena koje su izazvale i niz pritisaka. Gošća jučerašnjeg Dnevnika HRT-a bila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

 

MINISTRICA POLJOPRIVREDE: NISMO POGODOVALI VELIKIM POSLOVNIM SUBJEKTIMA

– Naravno da nismo pogodovali zakonom. Što se tiče poljoprivrednog zemljišta to je strateško dobro od interesa Republike Hrvatske. Mi smo propisali naše strateške ciljeve programom Vlade RH, nacrtom strategije i sad nacrtom nacionalnog strateškog plana koji ide u detalje. Rekli smo: ne stvaramo dovoljno dodane vrijednosti, izvozimo previše sirovine, ne kontroliraju se dovoljno agrotehničke mjere. Mi to ne možemo riješiti samo potporama, rekla je Vučković u središnjem Dnevniku HTV-a odgovarajući na pitanje pogoduje li se izmjenama zakona velikim poslovnim subjektima.

STRAHOVI POLJOPRIVREDNIKA

Na pitanje na kakve pritiske nailazi rekla je ponovno da razumije strahove poljoprivrednika.

– Shvaćam njihovu vezanost za zemlju, ali ne možemo fingirati natječaje. Ako je natječaj onda ne možemo nikome jamčiti dodjelu zemlje. Zakon je potpuno usklađen s interesima malih poljoprivrednika. Isto tako vrednujemo dosadašnji uredan posjed s praktičnim prijedlogom 20% bodova, sektorske kriterije i stvaranje dodane vrijednosti vrednujemo s 30% bodova, domicilnost s 10%, status OPG-a s 10%, status mladog poljoprivrednika koji može ostvariti samo fizička osoba s 10% bodova, poljoprivredno obrazovanje s nekoliko bodova, objasnila je Vučković.

IVAN MANDIĆ: AKO OSTANEM BEZ ZEMLJE MOGU JEDNOSTAVNO ZATVORITI OPG

Novi prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu početkom je mjeseca pušten u javnu raspravu. Poljoprivrednici na terenu, usred žetve, strahuju za budućnost svojih OPG-ova. Boje se da bi zbog mogli ostati bez zemlje koju su do sada obrađivali u zakupu. S njima je dan provela novinarka HRT-a Marina Gantar.

Mnogi se boje da bi novim zakonom mogli ostati bez zemlje u zakupu. Većina od nje živi godinama.

– Uzgajam duhan začinsku papriku i nešto lubenica tako uglavnom ako ostanem bez te zemlje mogu jednostavno zatvoriti OPG, smatra Ivan Mandić iz Širokog Polja.

– Zašto se bojim? Zato što mislim da je zakon nakaradan i da ide protiv malog čovjeka protiv malog OPG-a, istaknuo je Ivica Bek iz Čepina.

– Meni je osnovna djelatnost poljoprivreda i da ja dobivam na osnovnu djelatnost samo 3 boda strah me da će mi uzeti zemlju, rekao je Zvonimir Marguš iz Čepina.

JOSIP TOMIČIĆ: ONI KOJI NE STVARAJU DUGOVE, KOJI ŽIVE OD POLJOPRIVREDE, TREBALI BI SVAKAKO ZADRŽATI ZEMLJU

– Napravio je takvo bodovanje da je jednostavno doći do max je 100 bodova. Jedan mali OPG koji savršeno radi zemlju, koji savršeno sve ima i rasadničarstvo i voćarstvo i sve on ne može doći do 100 bodova, navodi Stanko Zdravčević iz Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.

– Ako je 25 onda je 25. Zašto je netko dobio koncesiju na 50? Zašto se OPG-u spušta na 15 godina? I ono što nas je jako razljutilo što smo vidjeli da kod prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta nema ograničenja, rekao je Matija Brlošić, član Povjerenstva za Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Poljoprivrednici predlažu da oni koji dobro rade zemlju, koji ne stvaraju dugove, koji žive od poljoprivrede, trebali svakako zadržati zemlju, rekao je Josip Tomičić iz Širokog Polja.

OPŠIRNIJE NA HRT