Pomoć za prvu bebu 10.000 kuna, za drugu 15.000 te za svaku iduću 5.000 kuna više, vrtić plaća samo prvo dijete, besplatni školski udžbenici za osnovce, kao i sufinanciranje srednjoškolskih…

Objavljeno: 04. 08. 2017.


PODIJELI:
Pomoć za prvu bebu 10.000 kuna, za drugu 15.000 te za svaku iduću 5.000 kuna više. Vrtić će roditelji plaćati samo za prvo dijete, a tu su i besplatni školski udžbenici za osnovce, kao i sufinanciranje srednjoškolskih,  penzićima u vrijeme blagdana po 500 kuna te sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja u iznosu od 840 kn godišnje – i to je moguće u Hrvatskoj.

U Opatiji se zadnjih godina, pa i desetljeća, rađa se sve manje beba, obitelji su sve malobrojnije, a mladi parovi u potrazi za jeftinijim stambenim kvadratima odlaze. Gradske vlasti priželjkuju »baby boom«, jer nema grada bez mladosti, no kako bi se Opatijce i uz konkretne mjere pokušalo zaustaviti na ovim prostorima te im omogućiti što lakše i jednostavnije podizanje mladih naraštaja – jednoglasnom odlukom Gradskoga vijeća održanom zadnjeg dana srpnja 2017. godine, usvojena je pronatalitetna politika koja može biti primjer ostalima u Hrvatskoj – piše Novi list.

Prema odluci koja je itekako odjeknula u javnosti, a i još dugo će se o njoj pričati, pomoć, ali i nagrada za prvu bebu u obitelji iznosi 10.000 kuna, za drugu bebu 15.000, za treću 20.000, te za svako iduće novorođenče iz iste obitelji – iznos raste za 5.000 kuna. Kada je riječ o zbrinjavanju mališana u vrtićima, roditelji će plaćati usluge čuvanja samo za prvo dijete, dok će za svu ostalu djecu iz iste obitelji te troškove pokrivati gradski proračun. Još jedna lijepa stimulativna mjera za obitelji koje planiraju proširenje, a prvo dijete im je primjerice već u školi. A kada je o školarcima riječ, Grad Opatija će osigurati besplatne školske knjige za baš sve učenike osnovnih škola sa svog teritorija, te još povrh svega sufinancirati nabavku udžbenika za srednjoškolce, i to uz pomoć od 750 kuna po srednjoškolcu.

A ovaj »niz dobrih vijesti« ugodno je iznenadio ne samo mlade obitelji, već i pripadnike treće dobi, budući da se po novome u proračunu pronašlo novca i za pomoć najsiromašnijima, penzićima s mirovinama nižim od 3.000 kuna. Njima će se pomagati u vrijeme blagdana, uz pomoć od dva puta po 500 kuna, te sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja u iznosu od 840 kuna godišnje – piše između ostalog Novi list o uistinu stimulativnim mjerama.

Ako vodite ljubav – PRAVAC OPATIJA.