Portal Široko Polje u sklopu zbirke Hrvatskog arhiva weba

Objavljeno: 28. 10. 2020.


PODIJELI:

Portal Široko Polje arhivira se u sklopu zbirke Hrvatskog arhiva weba Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Hrvatski arhiv weba zbirka je sadržaja preuzetih s weba sa svrhom njihova trajnog čuvanja kao dijela hrvatske kulturne baštine.

 

 

SADRŽAJ PORTALA DOSTUPAN I GENERACIJAMA POSLIJE NAS

Što znači obavijest Hrvatskog arhiva weba?

Prije svega neće se dogoditi da kada generacije poslije nas pokušaju doći do informacija o nekom vremenskom periodu nemaju nikakav “štap za uhvatiti”.

Konkretno o povijesti samog Širokog Polja ima jako malo podataka. Uglavnom su to podaci koje je zapisivao Milko Cepelić, pa je Široko Polje spomenuto onako usput uz Vuku. Drugi podaci su iz župnih arhiva, ali o društvenom životu u Širokom Polju jako malo podataka će te pronaći.

DUGOROČNO ČUVANJE PODATAKA I KADA PORTAL VIŠE NE BUDE POSTOJAO

Arhiviranjem podataka u Hrvatski arhiv weba Portal Široko Polje ostaje dostupan generacijama poslije nas.

Publikacijama koje su pohranjene u Hrvatski arhiv weba moguće je pristupiti i kada više ne postoje na svojoj izvornoj internetskoj adresi.

Ukratko, sve što objavimo danas na Portalu, generacijama poslije nas te informacije će uvijek biti dostupne i nadohvat ruke u izvornom obliku kako su i objavljene.

ŠTO JE HRVATSKI ARHIV WEBA?

Hrvatski arhiv weba zbirka je sadržaja preuzetih s weba sa svrhom njihova trajnog čuvanja kao dijela hrvatske kulturne baštine.

Hrvatski arhiv weba sastavni je dio Digitalnih zbirki Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

HAW povremeno harvestira (pobire) odabrane sadržaje s weba koji se odnose na aktualne teme ili događaje od nacionalnog značaja. Odabrani su najznačajniji sadržaji vezani uz određenu temu.