Potpisan ugovor za izradu Master plana prometnog razvoja Istočne Hrvatske

Objavljeno: 21. 03. 2017.


PODIJELI:
Sredstvima EU financirat će se izrada prometnog Master plana funkcionalne regije Istočna Hrvatske, kroz ugovor koji su u utorak, 14. ožujka potpisali resorni ministar Oleg Butković i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric sa obnašateljicom dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanjom Bošnjak, koja će biti korisnik projekta.

Ugovorom vrijednim 6,8 milijuna kuna identificirat će se prometne potrebe i prilike za poboljšanje prometnog sustava 5 slavonskih županija, budući su Virovitičko-podravskoj županiji partneri na projektu: Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska i Brodsko-posavska županija.

„Ovaj ugovor zato je od izuzetne važnosti jer ćemo nakon sljedeće dvije godine, koliko će se provoditi ugovor, imati jasnu sliku stvarnih potreba tog kraja i spremne projekte koji će doprinijeti vraćanju života u Slavoniju.“, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i naglasio kako samo razvijena  i moderna prometna infrastruktura može služiti razvoju gospodarstva i potrebama stanovništva, a upravo je Slavonija područje kojem je potrebna izuzetna podrška ove države i Vlade.

„Uz ovaj današnji Master plan, tijekom sljedećih tjedana potpisat ćemo još tri i to za funkcionalne regije Sjeverni Jadran, Sjeverna i Srednja Dalmacija. Riječ je o projektima vrijednim više od 19 milijuna kuna, a sve to financirano je sredstvima europske unije.“, rekao je ministar Butković i zaključio kako je to dio plana ovog Ministarstva prema kojem bi u ovoj godini, uz ostale, trebali ugovoriti i rekonstrukciju željezničke pruge Zaprešić-Zabok i Vinkovci-Vukovar, izgradnju terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek, te nastaviti na provedbi željezničkih projekata, cestovnih poput obilaznice Vodica, mosta Čiovo i naravno, projekta svih projekata – Pelješkog mosta.

U ime korisnika projekta, Virovitičko-podravske županije medijima se obratila i Sanja Bošnjak, obnašateljica dužnosti župana koja je izrazila zadovoljstvo potpisom ovog ugovora kojim će se rješavati prometni problemi u pet slavonskih županija, a bit će temelj za daljnju pripremu i financiranje projekata. Također se zahvalila partnerima na projektu, predstavnicima Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije, budući je suradnja na regionalnoj razini preduvjet za pripremu projektata koji će doprinijeti razvoju svih uključenih strana na ovom području – prenosi između ostalog Hrvatska zajednica županija.