PRAIZVEDBA PREDSTAVE “FANTAZMIJA” I JOŠ DVIJE PREDSTAVE U ĐAKOVU

Objavljeno: 14. 04. 2016.


PODIJELI:

stop

Mlada slavonska glumica Aleksandra Demše u Đakovu izvodi čak tri predstave: praizvedbu “Fantazmije”, komediju “Slavonski triptih” i dramu “Pravilno raspoređena snomorica”

stop2Teatar sjena, “crni teatar”, lutkarstvo, poezija, sevdah i drama – sve to dio je jedne predstave koju izvodi samo jedna glumica. Riječ je o praizvedbi predstave “Fantazmija – poetski teatar u sjenama” mlade slavonske glumice Aleksandre Demše koja će se dogoditi u Centru za kulturu Đakovo u utorak, 19. travnja, u 21 sat. Predstava kroz niz pojedinačnih prizora nastoji tematizirati odnos tame i svjetla, života i smrti, ali i stiha nasuprot prozi, kako bi propitala granice teatra, dramaturgije i glume. Redatelj predstave i autor teksta je Berislav Cimerman. Istoga tjedna, u subotu 23. travnja, Aleksandra Demše izvodi još dvije svoje predstave, također u Centru za kulturu Đakovo. To su hit-komedija “Slavonski triptih” (u 19 sati) i monodrama “Pravilno raspoređena snomorica” (u 21 sat). ” U ovoj komediji briljirala je mlada glumica Aleksandra Demše koja je pokazala vrhunsko glumačko umijeće”, “Predstava je oduševila posjetitelje i o njoj će se dugo pričati”, “Publika je s oduševljenjem pratila svaki lik, te je vrlo često glasnim smijehom i pljeskom davala podršku odličnoj mladoj glumici koja je sve tri potpuno različite uloge” – to su samo neke od pohvala koje je kritika uputila Aleksandri Demše za izvedbe komedije “Slavonski triptih” diljem Hrvatske, pa će publika želja smijeha i dobre zabave sasvim sigurno doći na svoje i u Đakovu. Tekst predstave napisali su Aleksandra Demše i Berislav Cimerman, koji su i režirali komad. “Pravilno raspoređena snomorica” je pak predstava koja se vrlo smjelo poigrava žanrovima, od horora do mjuzikla, a podnaslovljena je kao “dramsko-erotski teatar za najmanje dva lica jedne glumice”. O toj je predstavi Marina Ban u Glasu Slavonije napisala sljedeće: “Vrhunske, slobodno bismo mogli reći ‘kameleonske’ transformacije glumice izazvale su ovacije publike. Uz ‘trodimenzionalnu’, vrlo psihološki nijansiranu režiju izrađenu do najsitnijih detalja, pohvala ide redatelju i autoru teksta Berislavu Cimermanu”.

Riječ je, ukratko, o djelu koje naprosto vrvi značenjima i porukama nakon kojeg će gledatelji mirne duše moći reći da su ponovno osjetili ‘pun ukus’ kazališta.

.