Predložena je nova mjera potpore za proizvodnju svinjskog mesa na području Osječko-baranjske županije

Objavljeno: 22. 06. 2017.


PODIJELI:
Na ovogodišnjem Ocjenjivanju kakvoće slavonskoga kulena između ostalog se istaklo, kako se u proizvodnji kulena vidi i mogućnost pokretanja posrnulog svinjogojstva.
Naime, većina svinjogojske proizvodnje odvija se u velikim sustavima, a vraćanjem ove proizvodnje na obiteljska poljoprivredna gospodarstva vratio bi se i dohodak na selo te očuvao ruralni prostor.

– Osječko-baranjska županija je prepoznala važnost ove proizvodnje, pa će Skupština županije uskoro donijeti Izmjenu i dopunu Programa potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju na području županije za razdoblje 2016-2020. Predložena je nova mjera potpore čiji je cilj očuvanje tradicionalne proizvodnje svinjskog mesa u ruralnom prostoru na području Osječko-baranjske županije, odnosno osiguranje potrebne sirovine za proizvodnju autohtonih proizvoda.

Korisnici ove potpore bit će poljoprivrednici registrirani kao obiteljska poljoprivredna gospodarstva ili fizičke osobe, a koji posjeduju objekt za smještaj stoke. Intenzitet potpore je do 70% i po jednom tovljeniku do 400 kuna, najviša ukupna potpora po jednom korisniku je do 4.000,00 kuna, najmanji broj tovljenika po korisniku za koji se može dobiti potpora je tri, a najveći deset – najavio je župan Ivan Anušić.