Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na proslavi Dana grada Đakova

Objavljeno: 08. 05. 2021.


PODIJELI:

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Gradskom groblju započelo je današnje obilježavanje Dana grada Đakova. Vijenac je položila delegacija Grada, predstavnici Hrvatske vojske, policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te političkih stranaka. Program se nastavio Svečanom akademijom u dvorani Centra za kulturu kojoj je među ostalim visokim uzvanicima nazočio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a otvorio ju je predsjednik donedavnog saziva Pavo Cindrić.

„Ovdje su živjeli Hrvati, katolici, Nijemci i druge nacionalnosti, tu su se gradile velike crkve, tu je narod opismenjavan“, rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju. „Rat je iza nas i šanse su velike, ogromne“, dodao je kazavši da je prilikom prvog dolaska u Đakovo očekivao jednu malu varoš oštećenu ratom. „Ne u fizičkom smislu nego u smislu stagnacije i svih onih propuštenih prilika koje su pred nama, pred Hrvatskom stajale krajem osamdesetih godina. Platili smo ogromnu cijenu, a oni koji su nas napali su platili još veću“, rekao je Predsjednik.
„Sada smo u Europskoj uniji i opet smo dio svog suvereniteta, svoje autonomije podijelili i predali drugom tko je malo veći i jači od nas. To je racionalna odluka, to nije odluka srca. Kada je Europska unija u pitanju to je prije svega papirnati projekt jer ono što nas veže s ostalim europskim nacijama svakako su nekakva načela i vrijednosti, ali ono što nas zanima je novac“, poručio je predsjednik Milanović ukazavši na nužnost iskorištavanja sredstava iz europskih fondova. „To je ogroman novac koji možemo uzeti i koji nam se nudi više nego ikad. Treba ih iskoristiti .jer za njihovo neiskorištavanje nema opravdanja. Ovo govorim zato što vidim da se i ovdje, kao i u mnogim drugim hrvatskim gradovima stvari ipak pomiču i da se mi tim sredstvima koristimo“, rekao je Predsjednik upozorivši da ćemo propustiti šansu ne budemo li u tome uporni. (Foto: Grad Đakovo)