Presuda u ponedjeljak: DORH traži za Vinkovića deset mjeseci zatvora, obrana da ga se oslobodi svih optužbi

Objavljeno: 18. 10. 2018.


PODIJELI:
Bivšem gradonačelniku Đakova Zoranu Vinkoviću na Općinskom sudu u Osijeku završeno je suđenje zbog krivotvorenja službenih isprava – piše Glas Slavonije.

Osječko Općinsko državno odvjetništvo tereti Vinkovića prema dvije točke optužnice.
U prvoj točki tereti ga se da je u prosincu 2012., svjestan da zakupci poljoprivrednih zemljišta u vlasništvu RH Tomislav Bošnjaković, Tesa Papac, Tomislav Brlošić i Petar Dronk nisu platili u cijelosti ili djelomičnu zakupninu za poljoprivredno zemljište, nakon što su zatražili od Grada izdavanje potvrde o cjelokupno plaćenom dugu za tu godinu, prema njihovom obećanju da će dug platiti, zapovjedio je voditeljici pravne službe Grada Đakova Ankici Ivančić da načini potvrde da su sve platitli.

Drugom točkom optužnice Vinkovića se tereti da je u travnju i svibnju 2013. godine, svjestan da zakupci poljoprivrednih zemljišta u vlasništvu RH Tomislav Bošnjaković, Marko Milušić, Tesa Papac, Jozo Vrtarić, Tomislav Brlošić, Mario Milušić, Pavo Vrtarić, Petar Dronk i Luka Tomić nisu platili dospjele obveze u vezi zakupa zemljišta, nakon što su potpisali izjave da će dug platiti u roku od 30 do 45 dana, zapovjedio je Odjelu za financije Grada Đakova da se sastave izjave kao da su dugove platili. Potom je lažne izjave potpisao i ovjerio u ime Grada Đakova, a pravna služba je takve izjave dostavila Agenciji za poljoprivredna zemljišta u vlasništvu RH.

Bio sam gradonačelnik Đakova 16 godina. Želio sam pomoći ljudima koji su bili u teškoj situaciji, kojima je poljoprivreda bila jedini izvor prihoda. Tim su ljudima banke “sjedale” na kuće i farme, prijetila je opasnost da će ostati bez njih. Nisam znao da time činim kazneno djelo, a nikakva šteta nije nastala ni Gradu, ni županiji, niti za Ministarstvo poljoprivrede – kazao je Vinković.
Sudac Mladen Radičević najavio je objavu presude 22. listopada 2018. godine – piše između ostalog Glas Slavonije.