PRIOPĆENJE POVODOM OŠTEĆENJA ZAŠTIĆENOG NATPISA “OSIJEK NEPOKORENI GRAD”

Objavljeno: 14. 02. 2017.


PODIJELI:

HSS – Hrvatska seljačka stranka Osječko-baranjske županije najoštrije osuđuje vandalski čin u kojemu je u utorak tijekom noći oštećen spomenik Domovinskog rata, zaštićeno kulturno dobro,  grafit „Osijek nepokoreni grad“ kao i grafiti na zidovima pored gdje su natpisi „Sloboda za Hrvatske generale“ i „HR – HB“ u Trpimirovoj ulici.

Nažalost ovo nije prvi put da je ovaj najznačajniji urbani spomenik Domovinskom ratu bio predmetom vandalskog čina. Dogodilo se to i 31. prosinca 2014. godine kada je bio djelomice premazan crvenom bojom.

One koji su neprimjerenim ćiriličnim natpisima i simbolima oštetili svojevrsnu svetinju Osječana kao i njihove motive suvišno je komentirati i time im davati na važnosti. Osijek je bio i jeste nepokoreni grad, međutim podsjećamo da je to samo jedan u nizu sličnih, provokatorskih događaja u zadnje vrijeme u Hrvatskoj koje očito nitko od nadležnih nije ozbiljno shvatio.

Među nadležnima je i Policija koja je svoj fokus djelovanja, čini se, usmjerila na sasvim druge prioritete poput sankcioniranja minornih prometnih prekršaja, a puno manje na sprečavanje, otkrivanje i rješavanje različitih problema i kažnjivih djela.

Nije nam poznato da su do sada otkrili počinitelje sličnih vandalizama i time pokazali da su svoju organizaciju rada prilagodili potrebama lokalne zajednice. Nemamo pokazatelje ni o brzini reagiranja na incidente i kažnjiva djela, tj. učinkovitosti.

Zvuči gotovo nevjerojatno da u vremenu suvremene tehnologije i na najvećem prometnom pravcu u Osijeku, Policijska uprava Osječko-baranjska nema pojačanu kontrolu čime bi postigla svoj temeljni cilj – sigurnost zajednice. 

Zahtijevamo od Policijske uprave Osiječko-baranjske da u suradnji s građanima otkrije počinitelje ovog vandalskog čina i time pridonese sigurnosti stanovnika Osijeka jer neotkrivanjem počinitelja ovakvih nedjela pridonosi stvaranju osjećaja nesigurnosti u Gradu Osijeku.

HSS Osječko-baranjske županije