Priopćenje za javnost povodom presude u slučaju političkih motiviranih otkaza osobama iz programa “Pomoći u kući”

Objavljeno: 16. 03. 2017.


PODIJELI:

Hrvatska demokratska zajednica Grada Belišća, dočekala je s odobravanjem vijest o pobjedi pravne države i njezinih pravosudnih institucija u slučaju nezakonitog otpuštanja, diskriminacije i političkog revanšizma protiv petero zaposlenika iz programa „Pomoć u kući starijim osobama“.

Motiv za politički revanšizam mogli bismo tražiti u činjenici da je prvotužiteljica, gđa. Gordana Papišta bila protukandidatkinja aktualnome gradonačelniku Dinku Buriću, u vidu kandidatkinje za dogradonačelnicu grada Belišća na listi Hrvatske demokratske zajednice, čiji nositelj je bio g. Dinko Huis. Također, i ostale oštećene osobe u slobodno vrijeme aktivno su sudjelovale u predizbornim aktivnostima HDZ-a na lokalnim izborima 2013. godine. Hrvatska demokratska zajednica Grada Belišća od prvoga je dana ukazivala na ovaj mogući motiv. Zbog počinjene nepravde te moralnih i demokratskih standarda društva u kojemu živimo, snažno smo se suprotstavili postupanju tada nove Gradske vlasti.

Podsjetimo se, tada je u ime Udruge umirovljenika grada Belišća otpušteno petero ljudi koji su stručno, čestito i s ljubavlju obavljali posao u Programu „Pomoći u kući za starije osobe“. Zatim je ista udruga doživjela protuzakoniti pokušaj gašenja krivotvorenjem isprava, očito kako više ne bi postojao pravni subjekt protiv kojeg bi oštećeni usmjerili tužbe zbog nezakonitog otkaza i diskriminacije.

S obzirom na to da je nemoguće zabraniti umirovljenicima pravo na druženje i djelovanje unutar udruge, te da je bilo potrebno što prije stvoriti privid kako se ništa nije dogodilo, osnovana je zamjenska udruga, sada pod imenom Matica umirovljenika grada Belišća. Ta Nova udruga gotovo identičnog naziva je na nama neobjašnjiv način jednostavno „preuzela“ arhivu, sredstva za rad i prostor za djelovanje Izvorne udruge. Navedeno se odigralo još u prosincu 2013. godine i od tada Udruga umirovljenika grada Belišća nikako ne može doći u poziciju korisnika vlastitih prostorija i ostalog navedenog, te ovim putem pozivamo mjerodavne institucije da riješe slučaj sukladno zakonu.

Na kraju, osim moralne odgovornosti, aktualna gradska vlast je namjernim činom ignoriranja problema oko otkaza zaposlenicima programa ‘PUK’ nanijela materijalnu štetu koja će se morati isplatiti u vidu potraživanja osobnih dohodaka zaposlenicima prema ključu trajanja radnoga staža na navedenim poslovima, isplate otpremnina u iznosu 18 prosječnih plaća primljenih tijekom zadnja 3 mjeseca te u vidu sudskih troškova. Prema presudi iznos je dosegao gotovo pola milijuna kuna s pripadajućim kamatama. Iskrena nam je želja da oštećeni bivši zaposlenici pravodobno prime nadoknadu za počinjenu štetu a Udruga umirovljenika dočeka pravdu kroz povrat svojih izvornih prava.

 

Predsjednik GO HDZ-a Belišće

                                                                                           Dragan Anočić