Priznanja najboljim vinarima

Objavljeno: 29. 05. 2017.


PODIJELI:
Proizvodnja vina u Osječko-baranjskoj županiji prije desetak godina i danas gotovo je neusporediva. Svi veliki sustavi vinogradara i vinara su opstali, ali je pored njih stasalo niz novih vinara, obiteljskih gospodarstava. Danas Osječko-baranjska županija prednjači u Hrvatskoj je razvoju kontinentalnog turizma, a među posebno zapaženima segmentima je vinski turizam. Značajan dio tog mozaika je manifestacija Dani vina, turizma i cikoloturizma koja je ove godine održana po deveti puta, a na kojoj se provodi i tradicionalno ocjenjivanje vina.

Komisije za ocjenjivanje vina na čelu s predsjednicom dr.sc. Ivanom Alpezom, a uz stručnu pomoć Savjetodavne službe prikupljeni su uzorci u Osijeku, Belom Manastiru, Đakovu i Našicama. Ukupno je pristiglo 77 uzoraka od kojih je 8 odbačeno, a dodijeljeno je jedno veliko zlato (Graševina, predikatno vino izborne berbe 2015. Vinarije „Svijetli dvori“ Karanac), 23 zlate medalje, 35 srebre medalje i 10 brončanih medalja.

Župan dr. sc. Vladimir Šišljagić danas, 29. svibnja 2017. godine, primio je najbolje ocijenjene vinare s 9. Županijskog ocjenjivanja vina u sklopu Dana vina i turizma Osječko-baranjske županije, kao i vinare koji su na nedavnom značajnom međunarodnom natjecanju postigli vrhunske rezultate.
Uz riječi da su najbolji od najboljih, čestitao im je na ostvarenim rezultatima te poželio uspješan nastavak rada, a Osječko-baranjska županija će im kao i proteklih godina davati maksimalnu potporu.
Na prijemu su bili predstavnici vinarija Svijetli dvori, Kolar, Feravino, Antunović, Siber i Belje. Župan im je uručio posebno priznanje – vinski bokal izrađen u keramici, unikatni rad umjetnika Danijela Astaloša – stoji u obavijesti Osječko-baranjske županije.